Vučić u podne o demaršu EU

Izvor: Danas, 21.Avg.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u podne o demaršu EU

Beograd - Premijer Aleksandar Vučić danas u podne održaće konferenciju za novinare povodom demarša u kome je Evropska unija pozvala Srbiju da kao kandidat za članstvo u EU ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode u toj zemlji. Iako tačan sadržaj ovog oštrog reagovanja još nije poznat domaćoj javnosti, najverovatnije ga je izazvala najava povećanog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

 Ove pretpostavke potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i švajcarski list Noje cirher cajtung, koji je juče objavio upozorenje EU zemljama kandidatima da ne uskaču u rupe na ruskom tržištu nastale embargom Moskve na uvoz prehrambenih namirnica iz Unije“, uz opasku da se od uvođenja embarga „novi ponuđači tiskaju“ na tržište Rusije.

Ovo upozorenje zemlje kandidati na Balkanu shvatile su ozbiljno, za razliku od Turske, piše ovaj list i dodaje da su Albanija i Crna Gora „odmah skrenule na briselski kurs, dok je situacija komplikovanija za Makedoniju, a naročito za Srbiju.

List konstatuje da su kaznene mere protiv Moskve u Srbiji nepopularne, kao i da to nije samo iz ekonomskih razloga koji su takođe značajni - Rusija je posle Nemačke i Italije treći trgovinski partner Srbiji, koja je istovremeno potpuno zavisna od ruskog gasa. „Povećanjem cene gasa Moskva bi mogla da otera Srbiju u bankrot. Sa druge strane, ruski embargo za EU nudi srpskoj poljoprivredi šansu, i to ne samo zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom“, podseća NCC i dodaje da je izvoz životnih namirnica u Rusiju beležio rast i pre zapadnoevropskog ekonomskog rata, a srpski proizvođači mleka, voća i žitarica su zatrpani porudžbinama iz Rusije.

I dok se u Srbiji sadržaj demarša još uvek nagađa, u Rusiji su već reagovali na apel Brisela trećim zemljama. „To pokazuje da EU ne želi da napusti perspektivno rusko tržište“, kažu uz očekivanje da te zemlje mogu same da odluče kako da se ponašaju. Prema rečima portparola MSP Rusije Aleksandra Lukaševiča, koje prenosi ovaj švajcarski list, „očigledno je da Brisel nema šta da ponudi svojim poljoprivrednicima u smislu realne nadoknade gubitaka i zato je neophodno da pokaže zabrinutost na takav trapav način“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.