Vučić sa Ramom na dijalogu u Briselu

Izvor: Mondo, 21.Apr.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Ramom na dijalogu u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa albanskim premijerom Edijem Ramom, i predsenikom Saveta EU Donaldom Tuskom. Tokom večeri nova runda dijaloga sa Prištinom.

Foto: Beta/Vlada Srbije

Vučić i Rama razgovarali su o infrastrukturnim projektima sa kojima su zajednički nastupali na sastanku predsednika vlada "Zapadnobalkanske šestorke" koja se, pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, održava u glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gradu Belgije.

Premijer Vučić je istakao da će Srbija insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd - Podgorica - Skadar, kao i autoputa Niš - Priština - Drač, prenosi Tanjug.

"Nadam se da će Evropska unija imati razumevanja za podršku zemljama u regionu", istakao je premijer Vučić, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Naglasio je da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Premijer Albanije istakao je da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.

"Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana", zaključio je premijer Rama.

Razgovoru je prisustvovao šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a dobrodošlicu dvojici premijera poželeo je komesar Han.

Kako je planirano, posle tog susreta Vučić je učestvovao na sastanku predsednika vlada Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i kosovskog premijera, odnosno "zapadnobalkanske šestorke", na kojem je bilo reči o infrastrukturnim projektima.

Taj sastanak, čiji je domaćini bio komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, posvećen je integrisanju kopnenog, rečnog i vazdušnog saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila "siva mrlja" na saobraćajnoj mapi Evrope.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na tom sastanku da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region.

On je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju.

"Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona", istakao je premijer Vučić i zaključio da je politička stabilnost preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.

Vučić je zahvalio EU i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Devenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.

Posle toga je premijer Srbije, u odvojenim susretima, imao sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom i komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom.

Tanjugu je u sedištu EU rečeno da će teme razgovora srpskog premijera i Tuska biti napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija će nova runda biti održana kasnije popodne.

Na konferenciji "zapadnobalkanske šestorke" će se razgovarati o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a Zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.

"Zapadni Balkan je od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja", poručila je uoči konferencije u izjavi za Tanjug evropska komesarka za saobraćaj Alenka Bulc, koja je, uz komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, domaćin ovog skupa.

Mogerini pozdravila evropski put Albanije

Mogerini pozdravila opredeljenost Albanije za evropski put Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je danas u Briselu sa premijerom Albanije Edijem Ramom i pozdravila napore koja ta država preduzima kako bi bila konstruktivan partner u regionu i šire. "Pozdravljam čvrstu opredeljenost premijera Rame za evropski put Albanije, uključujući neophodan rad na reformama. Razgovarali smo, takođe, o regionalnoj dimenziji i izrazila sam zahvalnost za kontinuirane napore Albanije da bude konstruktivni partner u regionu i šire", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Bulc je ocenila da je ova konferencija velika šansa da počnu da se rešavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.

U Kabinetu Hana navode da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni predlozi projekata.

Na mini-samitu će, u pratnji premijera Vučića, biti i potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Iz Prištine dolazi kosovski premijer Isa Mustafa u pratnji ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, koji će kasnije učestvovati i u novoj rundi dijaloga.

U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se formira takozvano "jezgro mreže" Zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.

Iako će konferencija biti veoma kratka i trajati svega par sati, u Hanovom kabinetu kažu da je veoma važno što će na kraju samita biti i zvanično potpisan sporazum o jezgru mreže sklopljen u Prištini.

Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz predpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsednik vlade Srbije će predveče otpočeti novu rundu dijaloga sa kosovskim premijerom Isom Mustafom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

U saopštenju iz kancelarije visoke predstavnice navedeno je da će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda održana je 9. februara i to posle višemesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

U Briselu je u petak održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić i koji je rekao da je na sastancima ukazano na želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što pre formira.

Đurić je takođe preneo duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na severu Kosova.

Pored ZSO na dnevnom redu biće, kako se očekuje, teme vezan za energetiku i telekomunikacije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vučić razgovarao sa Ramom

Izvor: Akter, 21.Apr.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu sa albanskim premijerom Edijom Ramom..Predviđeno je da Vučić predveče, u okviru nove runde dijaloga Beograd-Priština, razgovara i s kosovskim premijerom Isom Mustafom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini...Vučić bi, kako...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.