Vučić i Zehofer o ekonomiji, EU i azilantima

Izvor: RTS, 27.Jul.2015, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Zehofer o ekonomiji, EU i azilantima

Horst Zehofer, predsednik Vlade Bavarske, jedne od ekonomski najjačih nemačkih saveznih država, ocenio je u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je Srbija na pravom putu, pohvalio vladine ekonomske reforme i najavio dolazak privredne delegacije Bavarske u Srbiju.
Premijer Vučić u okviru radne posete Bavarskoj sastao se sa Zehoferom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji, podršci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji na evropskom putu i aktuelnom problemu lažnih azilanata, kao i tražilaca azila koji dolaze iz trećih zemalja, preneo je Tanjug.

Zehofer, šef bavarske vlade i konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, najavio je da će do kraja godine doći u Srbiju.
Vučić je zahvalio na podršci koju je Vlada Bavarske uputila Srbiji nakon poplava i obavestio premijera Zehofera o ekonomskoj saradnji i velikom interesovanju bavarskih kompanija za ulaganje u Srbiji.
"Ekonomska razmena sa Bavarskom iznosi 764 miliona evra i veliki deo bavarskih kompanija je zadovoljan uslovima poslovanja u Srbiji", istakao je Vučić.
Srpski premijer je od bavarske vlade zatražio pomoć u rešavanju problema lažnih azilanata i naglasio da Srbiji treba tehnička i politička podrška za rešavanje tog problema.
"Nećemo da budemo zemlja koja Nemačkoj pravi probleme. Hoćemo zajednički da nađemo rešenje za probleme koji nas muče", rekao je premijer Vučić.
Zehofer je čestitao predsedniku Vlade Srbije na sprovedenim ekonomskim reformama i naglasio da je Srbija na pravom putu i da na tom putu treba i da ostane.
Rekao je da će ekonomska saradnja jačati i da će Bavarska uputiti privrednu delegaciju u Srbiju, ali i prihvatio poziv premijera Vučića da u što skorijem roku poseti Srbiju.
Zehofer je rekao i da Srbija i Bavarska moraju da zajedno rešavaju pitanje azilanata i dodao da je najveći deo problema u samoj Bavarskoj.
Istakao je da Evropska unija mora da pruži veću logističku i finansijsku podršku Srbiji u rešavanju problema tražilaca azila iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja.
Vučić se tokom dana sastao i sa ministarkom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk, sa kojom je na radnom ručku razgovarao o evropskim integracijama.
Ranije je razgovarao sa predstavnicima bavarskih preduzeća na Biznis forumu.
Zehofer: Prihvatljih predlog Vučića o migrantima 
Predsednik nemačke pokrajine Bavarska Horst Zehofer izjavio je danas da je predlog premijera Aleksandra Vučića da se manja novčana podrška daje lažnim azilantima primenljiviji u praksi od nekih predloga koji su se pojavili u aktuelnoj debati na temu migranata u Nemačkoj.

"Prihvatio sam da moramo i mi u Nemačkoj, a tako i Bavarskoj, da uradimo naše domaće zadatke. O tome ćemo razgovarati u bavarskoj vladi. U ovom trenutku u Nemačkoj je u jeku debata o pitanju migranata i kruže mnogi predlozi koji nisu korisni za rešavanje problema", podvukao je Zehofer u izjavi novinarima posle sastanka sa Vučićem.
Premijer Srbije je, naime, tokom današnjeg susreta zamolio nemačkog sagovornika da učine Nemačku manje atraktivnom za izbeglice, time što će davati manje novčane podrške lažnim azilantima.
Zehofer je u razgovoru sa premijerom Vučićem odao priznanje za reformske napore koje je preduzela Vlada Srbije, konstatujući da su fiskalni potezi već doneli rezultat.
Ipak, kako je rekao, veći deo razgovora bio je posvećen problematici migranata i izbeglica, a dogovoreno je da se kontakti nastave, te da je on prihvatio poziv da poseti Srbiji u toku ove godine.
"Pored ministarke za Evropu i regionalne odnose Beate Merk, koja će Srbiju posetiti početkom septembra, prihvatio sam poziv da već u ovoj godini na dva dana boravim u Srbiji, jer postoje izvanredni zajednički interesi ne samo u oblasti ekonomske saradnje već i kada su imigranati u pitanju", objasnio je Zahofer. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Zehofer: Srbija na pravom putu

Izvor: Studio B, 27.Jul.2015

Horst Zehofer, predsednik vlade Bavarske, ocenio je u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je Srbija na pravom putu, pohvalio vladine ekonomske reforme i najavio dolazak privredne delegacije Bavarske u našu zemlju...Horst Zehofer, predsednik vlade Bavarske, jedne od ekonomski najjačih...

Nastavak na Studio B...

Vučić i Zehofer o ekonomiji, EU i azilantima

Izvor: Akter, 27.Jul.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minhenu sa predsednikom Vlade Bavarske Horstom Zehoferom koji je pohvalio ekonomske reforme sprovedene u Srbiji i ocenio da je Srbija na pravom putu i da na tom putu treba i da ostane..Vučić je zatražio od bavarske Vlade pomoć u rešavanju...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.