Vučić: Srbija sama donosi odluke

Izvor: VOA, 17.Nov.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija sama donosi odluke

Posle razgovora u Beogradu sa potpredsednikom nemačke vlade Zigmarom Gabrijelom, premijer Srbije istakao da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, da nije ni mala Amerika, ni mala Rusija...

Potpredsednik nemačke Vlade Zigmar Gabrijel posetio je danas Beograd i tom prilikom premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je strateški cilj Srbije put u EU, kao i dobri odnosi sa Rusijom.

Uz konstataciju da Beograd nije uveo sankcije Rusiji i da misli da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << bi to za Srbiju bilo štetno, premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da ukrajinski konflikt postaje sve teži za Srbiju i da iz Brisela stižu poruke da bi trebalo da spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

Posle razgovora u Beogradu sa potpredsednikom nemačke vlade Zigmarom Gabrijelom, Vučić je istakao da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, da nije ni mala Amerika, ni mala Rusija, i da sama donosi odluke:

"Strateški cilj Srbije je put u EU. I da, Srbija se ne stidi da kaže da želi da ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Ja ne vidim da tu postoji bilo kakav problem. Mi ne idemo u neke druge saveze, ne idemo u evro-azijski savez, mi idemo u EU. Svoje obaveze prema EU ispunjavamo", rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel u najmanje tri navrata pomogla Srbiji u političkom smislu, kao što Nemačka pomaže u ekonomskom smislu.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabriel je rekao da je ubeđen da je Srbija donela odluku da ide u EU, ali je dodao da to ne znači da ona ne može da ima dobre odnose sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Evropa ne može da odustane od Rusije, a bez razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne može se rešiti ni sadašnja ukrajinska kriza.

Za nemačke investitore najvažnija poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i ljudskim pravima, istakao je Gabrijel i poručio da bi možda u procesu pregovora trebalo prvo otvoriti ta najteža poglavlja:

"Srbija je važna zemlja, Zapadni Balkan je važan region za stabilnost i mir u Evropi. I samo kada i ovaj region bude pristupio Evropskoj uniji to će biti obezbeđeno".

A kako piše nemački nedeljnik "Špigel" Vlada Angele Merkel je alarmirana zbog ruske agresivne, antizapadne politike na Balkanu. Pozivajući se na jedan poverljivi dokument nemačkog Ministarstva inostranih poslova, "Špigl" piše da Moskva pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu saradnju i isporuku gasa.

Takođe, list prenosi i izjavu Elmara Broka iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, koji smatra da je Putinov cilj da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one, ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na EU odluke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.