Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Podrška SAD evrointegracijama Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je posle sastanka u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, da Beograd može da računa na podršku Sjedinjenih Država, ali je i naglasio da SAD veoma poštuje ekonomske reforme Srbije.

"Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju", rekao je Vučić

Prema njegovim rečima, SAD su veoma zadovoljne političkom stabilnošću u regionu na koji je „Srbija i tekako imala uticaj“. Vučić je kazao da je sa Rajsovom razgovarao o odnosima Srbije sa BiH, Kosovom, Albanijom i Hrvatskom, između ostalog i „puštanju Veljka Marića na teritoriju Hrvatske“.

Kada je reč o stanju u BiH, Vučić kaže da je ponovio američkim sagovornicima da podržava njen teritorijalni integritet i „očuvanje Republike Srpske kao eniteta u okviru BiH“.

„Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanju mira i stabilnosti, potpuno uvereni da je to jedini put napred za sve zemlje Zapadnog Balkana“.

Vučić je objasnio da se razgovaralo i o snabdevanju gasom, ukazujući na potrebu Srbije da diversifikuje snabdevanje ovim energentom nakon što je Rusija odustala od gradnje Južnog toka.

On je istakao da je veoma zadovoljan dosadašnjim sastancima i sa američkim zvaničnicima i privrednicima.

Vučić je rekao da je danas sa savetnicom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs razgovarao i o srpskoj ekonomiji.

On je istakao da Srbija, što se ekonomije tiče, ima svuda, pre svega na Zapadu, veliko poštovanje zbog načina na koji je uspela da spusti fiskalni deficit.

Vučić je objasnio da je bilo predviđeno da se sastane u Beloj kući sa američkim potpredsednikiom Džozefom Bajedenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru zbog velike porodične tragedije.

On je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bajdenu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Srbiji puna podrška Amerike na putu u EU

Izvor: Kurir, 04.Jun.2015, 09:55

Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU. A kad imate podršku SAD, sve je neuporedivo lakše, ističe Vučić..VAŠINGTON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD Baraka Obame za nacionalnu bezbednost...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.