Vučić: Naše je da budemo od pomoći kod velikih svetskih tema

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Naše je da budemo od pomoći kod velikih svetskih tema

Premijer Aleksandar Vucić izjavio je danas da je prvi, osnovni i strateški cilj Srbije put u EU kao i da bi bilo neozbiljno misliti da će Srbija kao predsedavajući OEBS rešiti neku od velikih svetskih kriza ili tema.

"Naše je da budemo korektni, naše je da radimo sa Švajcarcima, koji su bili naši prethodnici, sa Nemcima koji su naši naslednici u OEBS-u...da se ponašamo objektivno da ne napravimo grešku" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je on.

Kako je rekao, on zna da je predsednik vlade jedne teritorijalno male zemlje sa relativno malim brojem stanovnika i zato je bitno da "ne dajemo sebi veći značaj nego što ga imamo".

"Naše je da sačuvamo regionalnu stabilnost, tu je naša uloga važna, naše je da nemamo probleme ovde na zapadnom Balkanu, tu je uloga Srbije bitna, a što se tiče velikih svetskih tema naše je da ne smetamo, da budemo od koristi i pomoći - a to da ja sanjam da će Srbija da reši neke od tih velikih svetskih kriza ili tema bilo bi neozbiljno, bilo bi neodgovorno", rekao je premijer.

Ponovio je da je najvažniji strateški cilj Srbije put u EU, ali i dodao da Srbija želi prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

"Sada se postavlja pitanje šta je to što mi možemo da uradimo za našu zemlju", rekao je Vučić u intervjuu za ORF i dodao da nema velike snove o tome, kao što neki u našoj zemlji maštaju, da Srbija može da reši problem između Ukrajine i Rusije.

O resenju problema u vezi s kreditima u švajcarskim francima, naveo je, traži se rešenje u razgovarima s kompletnim bankarskim sektorom ali taj sektor, dodao je, a ni državu nećemo da uništimo.

"Postojao je i tada izbor da li ćete da uzmete sa kamatom od četiri odsto kredit u švajcarskim francima ili sa 5,8 kredit u evrima", podsetio je i dodao da je i tadašnji guverner upozoravao na to šta se može desiti.

Kako je rekao, svako je preuzeo rizik ali će država pokušati da pomogne i imaće razumevanja, ali neće davati novac iz budžeta niti na bilo koji način ugroziti bankarski sektor u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Naše je da ne napravimo grešku"

Izvor: B92, 28.Jan.2015

Prvi, osnovni i strateški cilj Srbije je put u EU i neozbiljno je misliti da će Srbija kao predsedavajući OEBS rešiti neku od velikih svetskih kriza ili tema...To je izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić..."Naše je da budemo korektni, naše je da radimo sa Švajcarcima, koji su bili naši prethodnici,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.