Vučić: Jedna od najtežih nedelja je za nama / VIDEO

Izvor: B92, 29.Avg.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Jedna od najtežih nedelja je za nama / VIDEO

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je regionalna stabilnost ozbiljno ugrožena i da su vitalni interesi srpskog naroda mir i stabilnost.

Vučić je, nakon sastanka s predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija, rekao da Srbija neće odgovarati na provokacije.

“Naša politika u budućnosti će biti politika ćutanja, neodgovaranja, neogovaranja, sa čime se ministar Dačić nije u potpunosti složio“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vučić.

On je dodao da se plaši ukoliko bude morao da se bavi nekim drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak.

“Jedna od najtežih nedelja je za nama. Kao predsednik vlade spreman sam da prihvatim političke udarce i da prećutim najteže uvrede“, naglasio je Vučić.

Srpski premijer je rekao da "nije odgovorio i da će prećutati" najtežu uvredu sa visokog mesta - da je srpski narod šaka jada, što je izjavio bivši hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Ne plašim se lično, prihvatam i da izgubim sve političke poene, ali ne mogu da odgovorim na tako nešto, a da ne uvredim druge ljude. Ne želim da uvredim hrvatsku državu i hrvatski narod", rekao je Vučić.

Takođe, osvrnuo se i na Bosnu i Hercegovinu i ishod istrage o napadu u Srebrenici prošle godine.

"Neću da uvredim ni one koji pokušavaju da nas uvere da su moje naočare napale kamenje", rekao je Vučić.

Govoreći o tom događaju, Vučić je rekao da tada nije osramotio Srbiju, a da to ne bi uradio ni u Dubrovniku.

"Iako su momci iz mog obezbeđenja spustili glavu, što je prirodna reakcija, u Srebrenici nisam ni u jednom trenutku spustio glavu. Ja sam se pomirio sa time što se dešava, rekao sam sebi 'ne smeš da osramotiš Srbiju - digni glavu, tako prođi'. Udarali su me i nogama i rukama", rekao je Vučić.

Kako je rekao, u Srbiji tema nisu ni Hrvatska ni Bosna i Hercegovina, i Srbija želi samo da bude ostavljena na miru.

"Mi ćemo da uložimo energiju da ne pričamo o tim stvarima, već da razmišljamo o budućnosti, jer je za nas ona važnija od prošlosti. Naša reakcija biće mir, uzdržanost i trpeljivost", rekao je Vučić i dodao da može sa pravom da bude "kritikovan zbog toga što ne odgovara na najteže provokacije".

Vučić je rekao da će region videti da Srbija želi da poploča put saradnje i da će se krajem septembra videti učinjeno za hrvatsku manjinu u Srbiji.

On je odbacio tezu da se u Hrvatskoj tenzije dižu zbog izbora.

"Mislim da je velika greška, to sam rekao i svim ambasadorima, kada se kaže da su u pitanju izbori. Nema to veze sa kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu reč o kontinuiranoj antisrpskoj poltiici. Ako neko kaže da je to politika zbog izbora, jeste li sigurni da to hoćete da kažete, da prihvatamo da ta društva žele da čuju baš to kao jedinu istinu?", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ambasadori su razumeli i poštuju poziciju Srbije, a najavio je i niz susreta i poseta sa najvišim zvaničnicima u naredna dva meseca.

"Imamo posla, od mađarskog premijera, preko evropskih zvaničnika i britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona, ako se poklope datumi, pa možda bilateralna poseta Francuskoj, pa u Njujorku imamo bezbroj važnih stvari, a u oktobru dolazi predsednik ruske vlade", rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio stranim diplomatama što su se odazvali pozivu i istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

On je istakao da je procena vlade da se zbog takve situacije u narednom periodu ne može sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu.

Vučić je primetio da se ovakvi sastanci obično događaju povodom pozitivnog razvoja događaja, što, istakao je, nažalost ovog puta nije slučaj, imajući u vidu koliko je u regionu bilo incidenata u poslednjih godinu dana.

Premijer je posebno podvukao da se, uprkos tome, ambasadori i predstavnici Srbije nisu okupili u takvom sastavu da bi nekog napadali, već da bi izrazili jasno stav Srbije o situaciji u regionu.

Razgovor je obavljen "iza zatvorenih vrata".

Premijer je o situaciji u regionu razgovarao sa predstavnicima 64 ambasade u Beogradu, i predstavnicima Evropske investicione banke, Međunarodne organizacije za migracije, Evropskog centra za mir i razvoj, OEBS-a, Evropske unije, Svete stolice, Ujedinjenih nacija i Unicefa.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Ivica Dačić.

Najavljeno je učešće predstavnika ambasade Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali ne i Hrvatske. Na sastanku su bili i diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije, Kine, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Takođe su pozvani i diplomatski predstavnici Venecuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Tunisa, Sirije, Švajcarske, Švedske, Španije, Slovačke, Rumunije, Katara, Portugalije, Poljske, Pakistana, Norveške, Nigerije, Holandije, Maroka, Mjanmara, Meksika, Malezije, Libije, Libana, Koreje, Japana, Italije, Izraela, Iraka, Irana, Indonezije, Indije, Mađarske, Grčke, Gvineje, Finske, Egipta, Danske, Češke, Kipra, Kube, Konga, Kanade, Bugarske, Brazila, Belgije, Belorusije, Azerbejdžana, Austrije, Australije, Argentine, Angole, Alžira i Palestine.

U regionu, pre svega između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Srbije, u poslednje vreme su znatno podignute tenzije, a, kako su za Tanjug rekli politički analitičari, povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj i BIH, Srbija je nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskim odnosima i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.