Vojska za razlaz sa Briselom

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2016, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska za razlaz sa Briselom

Manje od mesec dana pred referendum o daljem članstvu ili razlazu Ujedinjenog kraljevstva sa Evropskom unijom, grupa najviših vojnih činova u britanskoj armiji, zajedno sa 300 renomiranih naičnika, izašla je u javnost s pozivom Britancima da 23. juna, na referendumu, glasaju za raskid sa EU.

U demaršu, ključna teza je da bi dalji ostanak u Zajednici znatno umanjo borbenu gotovost britanske vojske, uz napomeu da je "NATO>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a ne Evropska unija, garant evropske odbrane, ajaka britanska armija, garant nacionalne bezbednosti."

Istup grupe generala u prilog "bregzita" predvodi general Majkl Rouz, bivši komandant specijalnih jedinica u sastavu međunarodnih snaga u Bosnu. Rouz skeće pažnju da su "suverenitet i odbrana zemlje nedeljivi", a da je politika Evropske unije već ozbiljno pokopala borbenu gotovost britanske vojske.

- Moje je mišljenje da nađe učešće u evropskoj odbrani može da se bolje ostvaruje kroz NATO, nego, nego da naše vojne efektive rasipamo, a odbrambenu politiku EU upotrebljavamo kao deo naše bezbednosti - kaže general Rouz i posebno ističe da je "sramota za naše evropske partnere, posebno Francusku i Nemačku, tvrdnja kako je članstvo Britanije u Evropskoj uniji neophodno za mir i bezbednost Evrope".

Iz fronta za ostanak u Uniji odmah je odgovoreno "bregzitašima" i generalu Rouzu lično da je naprotiv većina vojnog kadra za ostanak u EU.

U budžetu Evropske unije britansko učešće iznosi više od osam milijardi funti, godišnje - novac koji bi, poručuju bregzitaši, zemlja racionalnije koristila za sređivanje nacionalnih finansija.

Dan Džarvik, bivši visoki oficir specijalnih jedinica,  britanske armije, sa njenim petim, najvećim vojnim budžetom svetu, pronašao je ekstra razlog za produžetak članstva u EU - "Odlazak Britanije iz Evropske unije bio bi poklon Vladimiru Putinu!".

Institut za fiskalne studije Ujedinjenog kraljevstva, kome "bregzitaši" prigovaraju da je postao "produžena ruka" politike sadađnje vlade, sa svoje strane se aktivno uključio u lobiranje Britanaca da 23. juna glasaju za ostanak u Uniji.

U najnovijem izveštaju Instituta tvrdi se da će raskid sa Briselom da ošteti britanske finansije (do 2019. godine) za 20-40 milujardi funti,  a da bi u tom periodu bruto nacionalni dohodak pao za oko 3,5 odsto.

"Bregzit" na ovo odvraća da je procena "čista improvizacija", a i sve da je blizu istini, cena vraćanja otuđenog suverenitteta iz brisela u London, daleko prevazilazikorist od svih ostalih računica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.