Vođe EU:Nema odluke, ali sankcije zbog Sirije ostaju mogućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2016, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe EU:Nema odluke, ali sankcije zbog Sirije ostaju mogućnost

Vođe Evropske unije su se večeras u Briselu saglasili u osudi "napada na civile u Alepu koje vrše sirijski režim i njegovi saveznici, a pre svega Rusija", i nagovestili i sankcije ako bi se stradanja civila u tom sirijskom gradu nastavila.

To se navodi u poslednjoj verziji zaključaka lidera EU o situaciji u Siriji, a zvaničnici na zasedanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su preneli da "odluke o sankcijama nema, već to ostaje mogućnost za budućnost, a prvenstveno bi bili pogođeni zvaničnici vlasti u Damasku.

Ipak, rečeno je, nagoveštaj mogućih mera i protiv Rusije tražili su naročito Velika Britanija, Nemačka i Francuska, ali to nije izričito uneseno u zaključke.

Rasprava šefova država ili vlada članica EU o oružanim sukobima u Siriji odvija se zajedno s razmatranjem "strateških budućih odnosa s Rusijom" i zvaničnici na zasedanju smatraju da bi, osim nekog jakog zaoštravanja, jako teško bilo da se zbog Sirije nagoveste "kaznene mere" i Rusiji zato što se više članica Unije protivi i tome da Moskvi budu u januaru produžene sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Utoliko pre što je Moskva izdejstvovala obustavu bombardovanja u Alepu da bi se pružila humanitarna pomoć civilima, kao i zbog toga što je, kako su izvestili nemačka ;kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland o razgovorima s ruskim i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom, dogovoren niz mera za obnavljanje mirovnog plana za Ukrajinu.

Vođi i ministri EU su od juna stavljali do znanja da bi sankcije Rusiji bar delom mogle biti ukinute, ako bi Moskva pružila opipljive dokaze da je doprinela mirovnom Minsk plus planu za Ukrajinu, a to traže Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Grčka i Kipar.

U nacrtu zaključaka samita EU, koji još mogu biti dopunjeni, navodi se i da "moraju odgovarati oni koji su odgovorni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava i prava čoveka".

Takođe se u pasusu o Siriji navodi da "EU razmatra sve mogućnosti, uključujući nove kaznene mere protiv pojedinaca i tela koji podržavaju taj (sirijski) režim, u slučaju da se sadašnja stradanja nastave".

Vođi EU razmatraju i mere za obustavljanje priliva ilegalnih imigranata i zaključak je da bi trebalo da se "održava" sporazum o tome s Turskom.

Zemlje Višegradske grupe ponudile su "fleksibilnu solidarnost", dakle samo ograničenu i uslovnu, kad je reč o obaveznom prihvatanju kvota, naročito u Italiju i Grčku već pristiglih izbeglica koje bi ravnomerno trebalo da prihvate sve članice EU, a što su dosad manje ili više odbijale Poljska, Češka, Slovačka i naročito Mađarska.

Na dnevnom redu vođa EU je i zamašna pomoć afričkim zemljama južno od Sahare, pod uslovom da njihove vlasti istinski spreče odlazak migranata u Evropu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.