Višegradska grupa zahteva od Tuska da o izbeglicama odlučuje Evropski savet

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegradska grupa zahteva od Tuska da o izbeglicama odlučuje Evropski savet

Ministri unutrašnjih poslova višegradske grupe usvojili su danas na sastanku u Varšavi zajedničku deklaraciju u kojoj traže od predsednika Evropskog saveta, Donalda Tuska da ubuduće o preraspodeli izbeglica u okviru Evropske unije odlučuju konsenzusom šefovi država ili vlada a ne da glasaju ministri ili Evropska komisija.

"Usvojili smo deklaraciju da o preraspodeli izbeglica mora da odlučuje Evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << savet a ne Savet Evropske unije kao do sada. Tom deklaracijom obraćamo se predsedniku ES Donaldu Tusku. U tako važnom pitanju kao što je relokacija imigranata mora da se odlučuje jednoglasno", kazao je na konferenciji za novinare poljski ministar unujtrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec poručio je nakon sastanka u Varšavi Briselu da je ideja da kažnjava zemlje članice koje odbijaju da primaju izbeglice o čemu će EK odlučiti u sredu, put u pakao.

"Kvote ne funkcionišu. Migranti ne ostaju u zemljama koje su ih primile. Ali EU zabija glavu u pesak i odbija da prihvati stvarnost. I dalje verujem da EU neće selektivno kažnjavati one koji upozoravaju da su kvote besmislene. To bi bio put u pakao koji bi katastrofalno podrio poverenja Čeha u EU", kazao je Hovanec.

Najavu da će Evropska komisija pokrenuti protiv Mađarske, Češke i Poljske kazneni postupak zbog kršenja legislative EU i neprimanja izbeglica po dogovorenim nacionalnim kvotama šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je danas kao najobičnije ucene za koje nema uporišta u Lisabonskom sporazumu.

"Ne prihvatamo ucene da ćemo, ako ne primimo izbeglice, biti kažnjeni novčano ili ukidanjem dotacija. Te stvari ne mogu da se povezuju zato što evropske dotacije imaju osnovu u sporazumima EU o privrednoj saradnji. Ti fondovi su kompenzacija slabijim državama, slabijim privredama za to što su otvorile svoja tržišta jakim, dominantnim, razvijenima zemljama zapadne Evrope", rekao je danas na konferenciji za novinare Vaščikovski.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Poljska odbacila "pretnje" Evropske komisije

Izvor: Blic, 12.Jun.2017

Evropska komisija nema pravo da kažnjava zemlje članice EU zbog odbijanja da prime izbeglice prema obaveznim kvotama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Blaščak, nakon sastanka Višegradske grupe...- Evropska komisija nam preti, ali mi smo čvrsto ujedinjeni. Smatramo da Evropska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.