Više investicija u zemlje Zapadnog Balkana

Izvor: Akter, 28.Avg.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više investicija u zemlje Zapadnog Balkana

Nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel ukazao je na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Gabrijel je na privrednom delu konferencije o zemaljama Zapadnog Balkana istakao da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje i ponovio obećanja sa samita EU u Solunu o evropskoj perspektivi regiona.

"Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jednu evropsku perspektivu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pristup EU nije po automatizmu", rekao je Gabrijel na konferenciji, koju je inicirala kancelar Angela Merkel i na kojoj sprsku delegaciju predvodi predsednik vlade Aleksandar Vučih.

Pristupanje EU je rezultat dugogodišnjih, dubokih reformi, posebno u oblasti privrede, istakao je nemački vicekancelar i kao poseban, pozitivan primer za zemlje Zapadnog Balkana, naveo Sloveniju, navedeno u saopštenju Ministarstvo privrede i energetike.

Gabrijel je naglasio da je za zemlje Zapadnog Balkana potrebno više investicija.

"Nama je potrebno više investicija na Zapadnom Balkanu, kako bi se dali dugoročni impulsi za region. Pri tom, mi posvećujemo pažnju, pre svega, strateškim poljima delovanja- povećanju investicija i izvozne moći, kao i poboljšanju obrazovanja", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je istakao da u planove posebno spadaju i pouzdani okvirni uslovi i efikasna energetska i transportna infrastruktura u zemljama regiona.

Težišna tačka privrednog dela konferencije o zemljama zapadnog Balkana su, kako je navelo Ministarstvo privrede, pitanja vezana za snabdevanje energentima, što, kaže se, igra jednu veliku ulogu za zemlje regiona i Evropu uopšte.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Gros: Treba podstaći integrativni faktor

Izvor: Akter, 28.Avg.2014

Predsednik UO Senata privrede Srbije Ivan Gros istakao je da je bitno da se podstakne integrativni faktor u regionu i posebno pohvalio inicijativu srpske vlade u tom pravcu.."Jako važno je da se predstavnici država Zapadnog Balkana okupljaju oko zajedničkih tema. Mislim da je ovo izuzetno dobar podstrek...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.