Vilijamsonov izveštaj je korektan

Izvor: RTS, 30.Jul.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilijamsonov izveštaj je korektan

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je izveštaj šefa istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima korektan i da je dobro što se točak pravde pokrenuo. Janjić očekuje da će se pred sudom naći nekoliko stotina bivših pripadnika tzv. OVK, uključujući i nekoliko bivših komandanata.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je izveštaj Klinta Vilijamsona o trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudskim organima na KiM potpuno pratio navode Dik Martija i da ono što je nađeno nije dovoljno za procesuiranje. Ističe da je javnost u Srbiji očekivala dokaze i suđenja pripadnicima bivše OVK, posebno Hašimu Tačiju. Poručuje da još nije isključeno da će se to i desiti.

"Ako se nađu novi dokazi nije isključeno da bar jedan od deset slučajeva koje spominje Vilijamson bude procesuiran. Trgovina organima je priča o nestanku nekih ljudi i prodicama nestalih ovaj izveštaj ne rasvetljava istinu o sudbini njihovih najmilijih", objašnjava Janjić.

Kaže da je s druge stane kosovska javnost potpuno iznenađena izveštajem i da je dobro što se točak pravde pokrenuo,  krenuo ka sudu. Očekuje da optužnice, kako je najavio Vilijamnson, budu podignute sledeće godine.

"Ima više ideja nego konkretnih rešenja kako će sud pripadnicima OVK izgledati. Pretpostavljam da će se deo suđenja odvijati video linkom u posebnoj jedinici u Briselu", kaže Janjić.

Smatra da će Amerikanci, koji su najviše stajali iza OVK, posle ovog izveštaja procesuirati desetine njihovih boraca.

"Ovo je put kako će barem Amerikanci rešiti tu dilemu, procesuiraće desetine tih boraca", objašnjava Janjić.

Komentarišući političku situiaciju na KiM, odnosno poteškoće u formiranju Vlade u Prištini, kaže da je Srbima najbolje da sačekaju da se Albanci dogovore i raščiste svoje račune.

"Srbima odgovara da situacija bude stabilna jer u nestabilnoj političkoj atmosferi su oni bezbednosne žrtve. Dobro je da Kosovo dobije stabilnu Vladu kako bi se promenio ustav i dobile čvršće garancije za Srbe i njihovu imovinu", kaže Janjić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.