Vilijamson: Imamo dokaze protiv lidera OVK

Izvor: RTS, 29.Jul.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilijamson: Imamo dokaze protiv lidera OVK

Nekoliko bivših lidera OVK suočiće se sa optužnicama za zločine počinjene tokom 1999. godine, rekao je šef istražnog tima EU Klint Vilijamson. Istraga o trgovini organima se nastavlja. Optužnice početkom sledeće godine.

11.07 - Vilijamson je najavio da će budući sud podići jednu optužnicu, kojom će biti procesuirano više bivših čelnika OVK... Najviše 19, rekao je šef istražnog tima EU.  

10.55 - "Specijalni tim došao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je do nespornih dokaza protiv pojedinih bivših lidera OVK", rekao je Vilijamson.

10.50 - "Dok god šačica moćnika pokušava da spreči istragu, cenu će plaćati celo Kosovo, jer ovo ostavlja taman oblak nad celim Kosovom", rekao je Vilijamson.

10.45 - Klint Vilijamson se, poput tužilaca Haškog suda Karle del Ponte i Serža Bramerca, požalio na pokušaj zastrašivanja svedoka. Pohvalio je saradnju Srbije, Albanije, Crne Gore i nekih zvaničnika vlasti u Prištini.

10.40 - Tim EU nastavlja istragu o krađi organa na Kosovu... U ovom trenutku ne mogu da kažem da postoje čvrsti dokazi da se to događalo, rekao je Vilijamson.

10.35 - Verujemo da ćemo moći da podignemo optužnice protiv nekih lidera OVK, rekao je Vilijamson. Optužnice se, kako je rekao, odnose na zločine protiv Srba, Roma i ostalih nealbanaca. 

10.30 - Razgovarali smo sa stotinama svedoka i pregledali stotine strana dokumenata. Ovo je bio jako težak zadatak za istražni tim, rekao je Klint Vilijamson. 

Specijalna istraga EU, kojom je rukovodio Klint Vilijamson, prikupila je dokaze zbog kojih će nekolicini bivših visokih komandanata Oslobilačke vojske Kosova biti suđeno zbog zločina počinjenih tokom 1999. godine.

Ovde možete pogledati tekst izjave specijalnog istražnog tima o rezultatima istrage

"Ovi pojedinci snose odgovornost za sprovođenje kampanje progona koja je bila usmerena protiv etničkih Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva na Kosovu, kao i protiv kosovskih Albanaca koji su bili označeni kao saradnici Srba i koji su mnogo češće bili politički protivnici rukovodstva OVK", rekao je Vilijamson.

Izveštaj Klinta Vilijamsona komentarisali su domaći i međunarodni tužioci, zvaničnici i analitičari.

Informacije koje je sakupio Specijalni istražni tim upućuju da su određeni elementi OVK namerno za cilj izabrali manjinsko stanovništvo i progonom koji je uključivao protivpravno lišavanje života, otmice, prisilne nestanke lica, protivpravno zatvaranje u zatvorima na Kosovu i Albaniji, seksualno nasilje, druge oblike nehumanog postupanja, prisilni progon pojedinaca iz njihovih domova i zajednica, kao i skrnavljenje i uništavanje crkava i drugih verskih objekata.

"Ovo je na kraju rezultiralo etničkim čišćenjem velikog dela srpskog i romskog stanovništva dela Kosova južno od reke Ibar uz iznimku nekoliko raštrkanih manjinskih enklava. Pored toga, otkrili smo da su izvesni elementi OVK bili uključeni u neprekidnu kampanju nasilja i zastrašivanja tokom 1998. i 1999. godine usmerenu protiv njihovih političkih protivnika iz redova kosovskih Albanaca, a koju su uključivala dela vansudskog lišavanja života, protivpravnog zatvaranja i nehumanog postupanja", rekao je Vilijamson.

Vilijamson je, takođe, rekao da je njegov tim sproveo najsveobuhvatniju istragu nakon završetka rata na Kosovu u junu 1999. godine.

"Verujemo da postoje ubedljivi dokazi da ti zločini nisu izvršeni od strane pojedinaca koji su se izmakli kontroli i koji su postupali po svom sopstvenom nahođenju već da su oni izvršeni na organizovani način te da je njihovo izvršenje bilo odobreno od strane određenih pojedinaca iz najviših nivoa rukovodstva OVK", rekao je američki tužilac.

Trgovina organima, istraga se nastavlja

Govoreći o istrazi navoda o trgovini organima, Vilijamson je rekao da njegov tim "u ovom trenutku nije došao do nivoa dokaza koji bi obezbedili krivično gonjenje za takva krivična dela".

"To ne znači da ti dokazi neće doći na videlo i mi u svakom slučaju energično nastavljamo s naporima da do njih dođemo. Znači, mi svakako nismo odbacili valjanost tih navoda. Iako za sada ja još uvek ne verujem da postoje jaki dokazni osnovi na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je moguće podignuti optužnice i po ovom pitanju", rekao je Vilijamson.

"U ovom momentu mogu da kažem da postoje ubedljive indicije da se ovakva praksa dešavala u veoma ograničenom obimu i da je broj ubijenih lica u svrhu uzimanja i trgovanja njihovim organima veoma mali", rekao je američki tužilac.

Ipak, Vilijamson je rekao da postoje "zabrinjavajući dokazi" da je desetak zatvorenika ubijeno kako bi njihovi organi bili prodati na ilegalnom postupku.

Zastrašivanje svedoka

Istražni tim EU se, poput istraga koje su vodili tužioci Haškog suda, suočio sa ozbiljnim pokušajima zastrašivanja svedoka na Kosovu.

"Tokom napretka ove istrage pojavili su se aktivni napori da se ona potkopa na način da se utiče na svedoke i ti napori još uvek traju. Do sada smo preduzeli korake da sprečimo učinak takvog zastrašivanja svedoka i nastavićemo da preduzimamo te mere i ubuduće", rekao je Vilijamson.

Vilijamson je, takođe, rekao i da će narod na Kosovu nastaviti da plaća cenu dok nekolicina moćnika nastavlja da ometa istrage.

"Lica umešana u nasilje ili pretnje nasiljem, lica na političkim pozicijama ili u medijima koja napadaju svedoke zato što se usuđuju da javno govore nisu oni koji brane Kosovo. Oni su ti koji izdaju budućnost Kosova", rekao je Vilijamson.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.