Vilhelm: Prvo otvoriti poglavlje 35

Izvor: RTV Pink, 18.Dec.2014, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Prvo otvoriti poglavlje 35

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da se nada da će Srbija što pre otvoriti prvo pregovaračko poglavlje sa EU i ponovio da je stav Berlina da to mora da bude poglavlje 35 o Kosovu.



Vilhelm je na konferenciji "Ekonomist: Svet u 2015" u hotelu "Metropol" rekao da će se pregovori sa EU nastaviti i da je siguran da će 2015, što je moguće pre, biti otvorena prva poglavljaPodsetivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << da je Nemačka povremeno izložena kritikama da blokira otvaranje poglavlja, on je rekao da Berlin insistira da se počne sa poglavljem 35. Podsetio je da Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS-u i naglasio da će u tom svojstvu imati posebne odgovornosti zbog ukrajinske krize. "Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti", rekao je nemački diplomata. Srbija je, prema njegovim rečima, u prednosti jer ima veoma dobre odnose sa EU i SAD, kao i sa Rusijom, te može da predstavlja most između Evrope i Rusije. Poručio je i da će naredne godine takozvana trojka – Švajcarska, Srbija i Nemačka – veoma tesno sarađivati i konsultovati se neprestano. Trojku čine bivši, sadašnji i budući predsedavajući OEBS-a. Govoreći o 2015. u Srbiji, Vilhelm je istakao da su reforme veoma važne i da mogu doprineti otvaranju novih radnih mesta. Reforme će, prema njegovim rečima, još više povećati atraktivnost Srbije kao mesta za ulaganje. On je ocenio i da bi Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu takođe mogao da pomogne pospešivanju regionalne saradnje, na primer, u okviru infrastrukturnih i drugih projekata, i podsetio da je podsticanje ekonomske saradnje regiona bio i glavni cilj Berlinske konferencije u avgustu. Vilhelm je ocenio i da odnosi Srbije i Nemačke nisu bili nikada bolji i izrazio nadu da će u Srbiju doći još više nemačkih kompanija na, kako je rekao, atraktivne lokacije za investicije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.