Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena deklaracija za novi pristup integracijama

SARAJEVO - Panevropska unija BiH smatra da BiH, kao i zemlje jugoistočne Evrope, treba da što prije postane članica EU, navedeno je u deklaraciji koju su danas u Sarajevu usvojili članovi Panevropske unije iz BiH, Hrvatske, Francuske, Mađarske, NJemačke, Slovenije, Srbije i Švajcarske.

"Cio region geografski, kulturološki i politički pripada evropskom kontekstu i potrebno ga je što prije integrisati u evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << porodicu, i zbog samih zemalja, ali i EU. EU neće biti cijela bez zemalja jugoistočne Evrope", navodi se u deklaraciji usvojenoj na Međunarodnoj konferenciji "BiH na prekretnici – Novi pristup evroatlantskim integracijama" u Sarajevu.

U deklaraciji se navodi da će uključenjem zemalja regiona biti uspostavljen trajan mir, bezbjednost građana, stabilnost i ekonomski prosperitet na cijelom evropskom kontinentu.

Panevropska unija je u ovom dokumentu pozvala predstavnike političkih stranaka u BiH da što prije formiraju vlast na svim nivoima, te da se ozbiljno uhvate u koštac sa nagomilanim problemima koji opterećuju BiH.

"Apelujemo na sve političke aktere u BiH da ponovno otvore evropski put ove zemlje na način da uspostave efikasan mehanizam koordinacije i provedu odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju `Sejdić-Finci`, kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Dobijanje statusa kandidata treba biti prioritetni cilj za novoformirane organe vlasti", navodi se u deklaraciji.

Članovi Panevropske unije smatraju da je moralni uslov za ozdravljenje BiH ostvarivanje prava raseljenih, izbjeglih i obespravljenih u proteklom ratu, te prava mladih, uključujući obrazovanje.

"Izražavamo nadu da će novoizabrana Evropska komisija svojim radom i zalaganjem pomoći u procesu evropskih integracija BiH", navodi se u Deklaraciji.

Panevropska unija traži od EU da kroz oblike svog prisustva u BiH i od predstavnika međunarodne zajednice da pomognu i snažnije moderiraju u ispunjavanju uslova i rješavanje problema, te da vrše snažniji pritisak na domaće političke aktere da bi napokon počeli djelovati proevropski.

"Dejtonski model je iscrpio svoje mogućnosti. On produbljuje krizu, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti. Neophodan je redizajn ustavnog uređenja usvajanjem evropskog demokratskog i pravnog nasljeđa. Na tom putu potrebne su sveobuhvatne reforme, a prioritet treba dati onima koje su navedene u Strategiji o daljem proširenju, odnosno posljednjem Izvještaju o napretku BiH", navodi se u deklaraciji.

U ovom dokumentu se ističe da je potrebna i reforma smanjivanje velike administracije i državnog aparata koji guše razvoje zemlje, privrede i napretka, te podržavaju rad pravosudnih institucija BiH u borbi protiv kriminala i korupcije.

U organizaciji Panevropske unije BiH u Sarajevu je danas završen radni dio Međunarodne konferencija "BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama", koja je svečano u petak uveče otvorena u gradskoj Vijećnici, a danas nastavljena u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na Konferenciji je analizirana politička situacija u BiH, zemljama kandidatima za EU, ali i trenutna situacija u Uniji, odnosno, kakav je stav zemalja članica o daljem proširenju EU na zemlje jugoistočne Evrope.

Završni događaj Konferencije je sveta misa u sarajevskoj katedrali "Presvetog Srca Isusova", koju će sutra u 10.30 časova koju predvoditi banjalučki biskup Franjo Komarica, saopšteno je iz Panevropske unije BiH.

Konferenciju je organizovala Panevropska unija BiH, uz podršku Fondacije "Konrad Adenauer", Fondacije "Hans Šajdel" i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.