Ultimatum EU Belgiji zbog CETA

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultimatum EU Belgiji zbog CETA

Evropska unija dala je danas Belgiji rok od 24 sata da se izjasni da li će da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA), koji blokira belgijska pokrajina Valonija.

Valonija je odbacila ultimatum, navodeći da je razočarana novim predlogom Evropske komisije o zašiti ulaganja.

"Predat nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem", navode bliski saradnici šefa valonske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Pola Manjete.

Manjeta odbija CETA i smatra da ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov portparol.

EU je pozvala Belgiju da do poneđeljka uveče obelodani da li će da potpiše sporazum, jer u slučaju da se to ne dogodi neće se održati sami o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Kanade, predviđen za četvrtak u Briselu.

Belgija je jedina od 28 zemalja EU koja nije popisala CETA, sporazum koji se odnosi na više od 500 miliona Evropljana, jer ga blokira Valonija, koja ima 3,6 miliona stanovnika.

Belgija ima sedam parlamenata i kada potpisuje neki međunarodni ugovor svaki mora da ga ratifikuje, prenosi Index.hr.

Za potpisivanje CETA EU treba odobrenje svih 28 članica.

Predsednik Evropskog parlamenta i kanadska ministarska trgovine Kristija Frilend sastali su se juče u poslednjem pokušaju da spasu trgovinski sporazum EU i Kanade, koji je ugrožen odbijanjem belgijskog regiona da ga potpiše, javlja AFP.

"Lopta je u dvorištu Evrope. Nadamo se da će rešenje moći da bude nađeno", rekla je tada Frilend.otpisanje CETA sporazuma 27. oktobra.

Kanadska ministarka je ranije izjavila da Evropska unija nije kadra da postigne međunarodni sporazum, nakon što su propali pregovori o trgovinskom sporazumu EU i Kanade zbog odbijanja Belgije da ga potpiše.

Njena izjava je usledila posle maratonskih pregovora sa zvaničnicima EU i lokalnim liderima u prestonici belgijske regije Valonija, gradu Namiru, koji je 70 kilometara udaljen od Brisela.

Premijer te frankofone belgijske regije, Pol Manjet, ponovo je u četvrtak odbio potpisivanje sporazuma sa Kanadom, nakon što je taj region prošle nedelje odbio da saveznoj vladi da saglasnost za potpisivanje tog sporazuma, zahtevajući dodatnu zaštitu za svoje proizvode.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ultimatum EU Belgiji zbog CETA sa Kanadom

Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 07:25

Evropska unija dala je Belgiji rok da se do večeras izjasni da li će da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA), koji blokira belgijska pokrajina Valonija...Valonija je odbacila ultimatum, navodeći da je razočarana novim predlogom Evropske komisije o zašiti ulaganja...- Predat nam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.