Ukrajina - iz minuta u minut - 24.07

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 24.07

25.07.2014. -

 20:15 Italija se založila za dodatne sankcije protiv Rusije - Italija je predložila dodatni paket sankcija protiv Rusije, koji će biti predstavljen ambasadorima zemalja EU, rekla je ministarska spoljnih poslova Federika Mogerini. Ranije je Evropska komisija predstavila predloge za nove sankcije prema Rusiji zbog krize u Ukrajini, o kojima će se raspravljati naredne nedelje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

19:40
 Ukrajinska vojska oslobodila snimatelja ANNA-News - Ukrajinske snage su oslobodile snimatelja novinske agencije ANNA-News Vadima Aksjonova. Mediji javljaju da je Aksjonov, koji je zajedno sa reporterom „Raša tudej“, državljaninom Britanije Grejemom Filipsom nestao 23. jula u blizini aerodroma Donjecka, sada na bezbednom.

Predstavnici narodne amije DNR, kažu da je Filips i dalje u zarobljeništvu, jer je za razliku od Aksjonova, koji se odmah oslobodio kamere i novinarske akreditacije, priznao da je reporter. U pres službi „Raša tudej“ kažu da nemaju informacije o Britancu.



19:25
 Arsenij Jacenjuk „uradio sve što je mogao“ - Arsenij Jacenjuk je na sednici Vrhovne rade u četvrtak izjavio da podnosi ostavku na funkciju premijera Ukrajine zbog raspada koalicije „Evropski izbor“.

„Kada nova koalicija ne postoji, a postojeća se u parlamentarno-predsedničkoj republici raspala, vlada i premijer moraju da podnesu ostavku“, izjavio je Jacenjuk.

On je rekao da je nedopustivo to što parlament nije podržao usvajanje zakona o socijalnoj pomoći ukrajinskoj armiji, miliciji, učiteljima, i odbio da podrži zakon koji dozvoljava vladi da preda 49 odsto gasovoda Ukrajine investitorima iz SAD i EU.

„Danas vidimo posledice rasturene koalicije. Nisu uspeli zakoni koji bi popunjavali budžet. I to je razumljivo: ko želi na izbore i istovremeno da glasa za nepopularne zakone“, dodao je premijer. 

On je izrazio mišljenje da će ovu vladu kroz nekoliko godina oceniti kao idealnu. „Da li sam ja lično zadovoljan radom? Naravno da nisam. Hteo bih više i bolje, brže. Ali, da li smo mi uradili sve što smo mogli? Da, uradili smo“, rekao je Jacenjuk.

To što se u četvrtak dogodilo u parlamentu će imati teške, ako ne i dramatične posledice po zemlju, dodao je odlazeći premijer Ukrajine.



19:10
 Opšta mobilizacija u Luganskoj Narodnoj Republici - Lider Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov je proglasio opštu mobilizaciju i jačanje armije, piše na sajtu LNR.

„Pozivamo sve koji mogu da drže oružje u rukama da se priključe armiji LNR. Dobrovoljno, časno, savesno“. Bolotov je pozvao stanovnike Luganska da se „preorijentišu na novo, ratno stanje“.



18:55
 Rusko MSP se nada da će posmatrači OEBS-a uskoro doći na rusko-ukrajinsku granicu - Moskva se nada da će OEBS-ovi posmatrači uskoro doći na prelaze Donjeck i Gukovo na granici sa Ukrajinom, stoji u saopštenju za medije objavljenom u četvrtak u spoljnopolitičkom resoru.

U MSP-u su izrazili nadu da će objektivni monitoring situacije na rusko-ukrajinskoj granici pomoći da se svetu prenese istinita informacija i da se stvore uslovi za brzi prekid oružanog sukoba na istoku Ukrajine.



18:40
 U artiljerijskom napadu na Donjeck jako oštećeno 11 zgrada - Stanovnici Donjecka javljaju da se artiljerijski napad na grad nastavlja. 11 zgrada je jako oštećeno, srušeni su krovovi nekoliko obdaništa i škola. Oštećen je gasovod. Borbe se vode i u susednom naselju Peski i u Marjinskom rejonu.



18:25
 Jacenjuk podneo ostavku - Arsenij Jacenjuk je izjavio u Vrhovnoj radi da podnosi ostavku na funkciju premijera Ukrajine.

„Podnosim ostavku zbog raspada koalicije i blokiranja vladinih inicijativa“, rekao je Jacenjuk na sednici Rade u četvrtak.

Predsednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinovo je tražio od partija UDAR i „Sloboda“ da predlože kandidate za tehničkog premijera.



16:45
 Porošenka razočarala odluka Francuske o „mistralima“ - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izrazio razočaranje povodom odluke Francuske da nastavi saradnju sa Rusijom u programu isporuke nosača helikoptera „mistral“. „To je pitanje dostojanstva, a ne novca“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Ranije je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da će isporuka drugog broda zavisiti od stava Rusije prema Ukrajini. Kasnije se pojavila informacija da se stav Francuske o „mistralima“ nije promenio i brodovi će biti predati Rusiji.



16:30
 Donbas - pregled vesti

16:15
 Uništeni most u Gorlovci

16:00
 Evropska komisija predstavila predložene sankcije protiv Rusije - Evropska komisija je predstavila dokument koji sadrži predloge za nove sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize. Evropska unija je spremna da zabrani nove ugovore sa Rusijom u odbrambeno-industrijskom kompleksu, da uvede sankcije koje ograničavaju pristup Rusiji finansijskim tržištima.

Ministri spoljnih poslova EU su dali nalog Evropskoj komisiji i spoljnopolitičkom resoru da pripreme do četvrtka predloge za nove antiruske sankcije. Ambasadori EU će razmotriti ove predloge.



13:10
 Artiljerijski napad Narodne vojske na Nacionalnu gardu Ukrajine

12:55
 Prinudna mobilizacija u Mariopulju od strane kijevskih snaga

12:40
 Avion sa novim telima puginulih putnika sleteo u Harkov

12:25
 Donbas - pregled vesti

12:10
 Moguće raspuštanje parlamenta Ukrajine - Partija Vitalija Klička "Udar" saopštila je o izlasku iz vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu. Analogna izjava je stigla i od nacionalističke partije „Sloboda“. U ovakvoj situaciji može se pokrenuti procedura raspuštanja Vrhovne rade.



12:00
 Lugansk - centar - posledice granatiranja

11:45
 Lugansk - mrtvi civili

11:30
 Ukrajinska vojska napada Gorlovku - Ukrajinska vojska je sinoć i jutros granatirala grad Gorlovka, saopštavaju snage Samoodbrane Donjecke Narodne Republike. Gorlovka je jedan od najvećih gradova Donbasa sa 360.000 stanovnika, nalazi se 40 km severoistočno od Donjecka. Poslednjih dana ukrajinska vojska pokušava da zauzme ovaj grad. Očevici kažu da je grad u ruševinama i ima mnogo ubijenih.



11:15
 Kijev: Narodna vojska se utvrđuje - Ukrajinske snage bezbednosti saopštavaju da se Narodna vojska koja se juče povukla iz Poposnuja i Lisičanska, u Luganskoj oblasti, utvrđuje oko Donjecka i Luganska.



11:05
 Istražni komitet RF o zločinima - Istražni komitet Rusije ima informacije o više od 40 ukrajinskih vojnika koji su, prema podacima službe, umešani u ubistva civila na jugoistoku Ukrajine i u ratne zločine.



10:50
 Za nepuna dva meseca devet napada na teritoriju Rusije - Rusija je zabeležila devet artiljerijskih napada od strane ukrajinske vojske u junu i julu ove godine, rekao je u četvrtak zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov.

„Na našoj zemlji je eksplodiralo na desetine ukrajinskih mina. Namerno je pucano na saradnike graničnih prelaza. Poginuo je naš državljanin Andrej Šuljaćev, otac troje maloletne dece“, kaže Antonov.

Zamenik ministra je takođe naglasio da se radi o provokacijama ukrajinske armije.

10:35
 Rotejrs širi dezinformacije. Komandant bataljona „Vostok“ nije govorio da pobunjenici raspolažu raketama „buk“ - Komandant bataljona „Vostok“ Aleksandar Hodakovski je demantovao da je za agenciju Rojters govorio da snage Samoodbrane poseduju protivavionske rakete „buk“, prenosi TV kanal „Raša tudej“.

U sredu je agencija Rojters emitovala intervju s Aleksandrom Hodakovskim u kojem on navodno izjavljuje da su pobunjenici imali rakete „buk“, i da je korišćenje tih raketa u obaranju malezijskog putničkog aviona provocirala ukrajinska vojska, gađajući tog dana položaje pobunjenika iz vazduha.

„Govorili smo (u intervjuu za Rojters) o verzijama ali kroz sve rečeno prolazi jednostavna misao da ja ne posedujem informacije o tome da pobunjenici raspolažu takvim oružjem“, izjavio je Aleksandar Hodakovski za TV kanal „Raša tudej“. Čitajte više

10:20
 Peri: SAD šteluju obaveštajne podatke prema političkim potrebama - Sjedinjene Države su povele informativni rat oko malezijskog aviona Boing 777, koji se srušio u Ukrajini, i sada iznose obaveštajne podatke u traženom političkom ključu, kao što je to bilo pred rat u Iraku. Ovaj stav izneo je Robert Peri, poznati američi publicista i analitičar.

Novinar je juče izjavio da američke obaveštajne službe imaju snimke, koji potvrđuju da odgovornost za obaranje aviona snosi ukrajinska vojska.

10:10
 MO RF o dva oborena Su-25 - Mašta ukrajinskih vlasti, koje pokušavaju da odvuku pažnju od katastrofe malezijskog Boinga-777, „zaslužuje da se unese u Crvenu knjigu vojnih aforizama“. Tako su prokomentarisali u ministarstvu odbrane RF izjavu predsednika informacionog centra SNBO Ukrajine Andreja Lisenka, da su dva ukrajinska SU-25 oborile rakete puštene sa ruske teritorije.



10:00
 Kijevske snage granatirale Gorlovku - DNR: Kijevske snage su tokom noći i rano jutros granatirale grad Gorlovka, koji se nalazi severoistočno od Donjecka. Prema rečima očevidaca, gradu je nanesena velika materijalna šteta, a ima i ljudskih žrtava.



09:50
 SAD bez dokumentovanih podataka o rušenju aviona - SAD do sada nisu pokazale dokumentovane podatke koji pokazuju lansiranje rakete, koja je oborila Boing, sa teritorije narodne vojske, saopštio je u četvrtak zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov.



09:40
 Nema odgovora Ukrajine na pitanja Rusije - Ministrastvo odbrane Rusije nije dobilo odgovore od ukrajinske strane na postavljena pitanja o padu Boinga-777, izjavio je zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov.



09:30
 Strelkov potvrdio napuštanje Lisičanska - Ministar odbrane DNR Igor Strelkov potvrdio je da je Narodna vojska ostavila grad Lisičansk, u Luganskoj oblasti po njegovom direktnom naređenju. 



09:15
 Andrej Lavin: Opet ćemo pobediti fašiste

09:00
 Medvedev: Rusija je usmerena na saradnju sa Evropom - Bez obzira na događaje oko Ukrajine, Rusija zadržava kurs na saradnju sa evropskim zemljama u obostranom interesu, izjavio je premijer Dmitrij Medvedev.

„Ukrajinska kriza je prilično iskomplikovala naše odnose sa Evropskom unijom“, naglasio je on. Po rečima Dmitrija Medvedeva Evropa zavisi od isporuka ruskih energenata, a Rusija neguje reputaciju pouzdanog isporučioca, ali bi želela da bude sigurna u zaštitu svojih ekonomskih interesa.

Premijer je takođe rekao da američke i evropske kompanije žele da sarađuju sa ruskim preduzećima. „Trenutno je vreme da se koriste nepolitički formati, obrati pažnja na mali i srednji biznis, koji je najčešće, manje politizovan, dodao je Medvedev.


08:45
 Stručnjaci potvrdili očuvanost „crnih kutija“ oborenog Boinga - Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva je potvrdila da su crne kutije oborenog na istoku Ukrajine malezijskog Boinga u dobrom stanju. Stručnjaci navode da je kutija na kojoj su zapisani tehnički parametri leta u odličnom stanju i, kako prenose mediji, informacije sa te kutije su već dobijene. Kada će i koje informacije biti obelodanjene, odlučiće vlasti Holandije.



08:30
 Rusija neće na sankcije odgovoriti kažnjavanjem stranih partnera - Rusija ne planira da odgovori na uvođenje sankcija kažnjavanjem ili pritiskom na svoje strane partnere, izjavio je pomoćnik predsednika RF Andrej Belousov. SAD i EU uvele su sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, kao reakciju na pripajanje Krima Rusiji. Sankcionisanim osobama zabranjeno je putovanje u te zemlje, a kompanijama su zamrznuta sredstva. SAD su u julu proširile sankcije.



08:15
 EK ne želi da isporuke ruskog goriva budu predmet sankcija - Isporuke ruske nafte i gasa u Evropu ne treba da budu predmet sankcija. Ovaj stav izneo je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. Po njegovim rečima on je uvek bio protiv takvih mera.

Etinger je takođe rekao da Evropska komisija računa da će „u narednim nedeljama“ biti postignut dogovor o gasu između Ukrajine i Rusije. On, međutim, nije precizirao kada će, po mišljenju EK, biti nastavljeni trilateralni pregovori o gasu, u kojima učestvuju EK, Rusija i Ukrajina.

Prethodni pregovori vođeni su od 2. do 16. juna, a završeni su neuspehom.



08:00
 Narodna vojska utvrđuje pozicije iznad Marinovke

07:45
 Crveni krst priznao da se u Ukrajini vodi građanski rat - Međunarodni komitet Crvenog krsta priznao je da se u Ukrajini odvija unutrašnji oružani konflikt. Ne govorimo „građanski rat“, jer to nije pravni termin, ali u stvari, nema razlike, rekao je direktor odeljenja za operativnu delatnost Međunarodnog crvenog krsta Dominik Štilhart.

On je takođe pozvao obe sukobljene strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo, prema kome samo vojni objekti mogu da se napadaju, ali ne i civili ili civilni objekti.

Humanitarna organizacija se do sada uzdržavala da precizno definiše konflikt u Ukrajini.



07:30
 Rusija i Finska se zalažu da međunarodna istraga o padu malezijskog aviona što pre počne - Predsednik Rusije Vladimir Putin i Finske Sauli Niniste založili su se za neodložni početak međunarodne istrage o rušenju malezijskog aviona u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja. Lideri su se složili da istraga treba da bude organizovana pod okriljem Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (IKAO).

SB UN u ponedeljak je doneo rezoluciju u kojoj je pozvao na procesuiranje odgovornih za nesreću, prekid vojnih operacija u zoni rušenja aviona i osiguranje bezbednosti pristupa međunarodnih stručnjaka na mseto pada aviona.



07:15
 Obraćanje ministra odbrane Ukrajine

07:00
 Moskva zahteva od Kijeva da oslobodi novinare - Moskva insistira na hitnom oslobađanju novinara RT i agencije Anna-News, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova RF.

U diplomatskom resoru je naglašeno da je u noći između 22. i 23. jula četvoro novinara nestalo u zoni borbenih dejstava na istoku Ukrajine. Prema raspoloživim podacima njih je zarobila ukrajinska vojska.

U ministarstvu je zadržavanje medijskih poslenika, koji objektivno prate kaznenu operaciju, nazvano novom provokacijom ukrajinskih vlasti.



06:45
 Pregled vesti za 23.07.  

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 24.07[2014-07-25 08:31:10]

 20:15 Italija se založila za dodatne sankcije protiv Rusije - Italija je predložila dodatni paket sankcija protiv Rusije, koji...

Izetbegović i Erdogan pozivaju na oružje i rat[2014-07-24 12:46:49]

"Ko dirne muslimane imaće sto miliona Turaka protiv sebe", direktno i nedvosmisleno preteći je poručio turski...

NATO donosi ``mir i razvoj``[2014-07-24 12:21:46]

Početak NATO kampanje u Republici Srpskoj

Sireli: Rusija će biti glavni snabdevač gasa za Evropu[2014-07-24 10:32:08]

„Siguran sam da će Rusija ostati jedan od glavnih isporučilaca gasa u Evropu. To odgovara i...

Izrael: Istraga operacije u Gazi je čista farsa[2014-07-24 10:30:25]

Izraelski zvaničnici kažu da je odluka Saveta OUN za ljudska prava da se istraži moguće kršenje...

Za nepuna dva meseca devet napada na teritoriju Rusije[2014-07-24 10:27:27]

Rusija je zabeležila devet artiljerijskih napada od strane ukrajinske vojske u junu i julu ove godine,...

Rotejrs širi dezinformacije. Komandant bataljona „Vostok“ nije govorio da pobunjenici raspolažu raketama „buk“[2014-07-24 10:16:54]

Komandant bataljona „Vostok“ Aleksandar Hodakovski je demantovao da je za agenciju Rojters govorio da snage Samoodbrane...

Stručnjaci potvrdili očuvanost „crnih kutija“ oborenog Boinga[2014-07-24 10:15:12]

Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva je potvrdila da su crne kutije oborenog na istoku Ukrajine malezijskog Boinga...

MKS izbegla opasan kosmički otpad[2014-07-24 10:14:30]

Međunarodna kosmička stanica (MKS) izbegla je opasan komad kosmičkog otpada, saopštio je predstavnik Roskosmosa. Orbita stanice...

Satelit koji je u kosmosu proveo 34 godine pašće na zemlju 4. avgusta[2014-07-24 10:11:44]

Sovjetski satelit "Kosmos-1151", koji je lansiran na orbitu 1980. godine i više nije u upotrebi, pašće...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Za dva mjeseca ukrajinske snage izgubile 325 vojnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jul.2014

Ukrajinska je vojska saopštila da je 325 vojnika i oficira ubijeno od početka antiterorističke operacije u istočnim regionima Donjeck i Luganjsk za više od dva mjeseca sukoba. Portparol nacionolnog Vijeća za sigurnost, Andrij Lisjenko rekao je danas da je i 1 232 vojnika ranjeno u borbama sa proruskim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.