Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKLONJENA PREPREKA Postignut dogovor u Belgiji o CETA sporazumu

Belgija je postigla dogovor o sporazumu CETA između EU i Kanade, potvrdio je belgijski premijer Šarl Mišel.

Prethodnih dana ovom sporazumu se protivila njena regija Valonija.

U iščekivanju da Belgija dobije podršku za ključni sporazum o transatlanskoj trgovini, Evropska unija i Kanada otkazale su za danas planiran samit u Briselu.

"Današnji samit je otkazan. Za sada, nijedan novi datum održavanja samita nije određen. Naredni korak je da celokupna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU bude u mogućnosti da potpiše sporazum", izjavio je taj izvor koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, prenosi agencija Frans pres.

Kanadska ministarka trgovine potvrdila je ranije da kanadska delegacija, predvodjena premijerom Žistinom Tridoom, neće danas putovati u Brisel gde je bilo predvidjeno potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između Kanade i Evropske unije.

Kancelarija premijera potvrdila je da će on ostati u Otavi zbog "privatnih susreta".

Unazad nekoliko dana belgijska savezna vlada je pokušavala da uveri frankofonu Valoniju, koja blokira belgijsko potpisivanje CETA, kao i čitave EU, da se predomisli i potpiše sporazum.

Belgijska savezna vlada mora dobiti saglasnost svih regionalnih vlada za potpisivanje sporazuma o kojem Kanada i EU pregovaraju sedam godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.