Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 17:51 (ažurirano 02.Apr.2020.)
U porastu zaraze bakterijom iz živinskog mesa u EU
BRISEL -
Zaraza bakterijom Kampilobakter, koja se može naći u sirovom pilećem mesu i izazvati dijareju i povišenu temperaturu, sve je češća u zemljama EU, upozorava Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA).
U 2010. slučajevi zaraze tom bakterijom u EU su se povećali petu godinu uzastopno i to za sedam odsto - na 212.064, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << AFP.
Razlozi povećanja zaraze ovom bakterijom još nisu jasni, a Komisija EU je upravo naručila analizu kontrolnih mera, koje se primenjuju kod živinskog mesa na različitim punktovima lanca ishrane.
S druge strane, broj slučajeva zaraze drugom bakterijom, salmonelom, je 2010. opao na 99.020 sa 108.618 u 2009. Infekcije listerijom su se, takođe, nešto smanjile - sa 1.654 slučaja u 2009. na 1.601 slučaj u 2010.
Broj zaraženih šiga toksin-verotoksinom, koji proizvodi ešerihiju koli, je u 2010. povećan na 4.000 sa 3.573 u 2009, a povećanje broja obolelih bilo je naročito izraženo u Nemačkoj i Holandiji.
U EU je 2010. od zaraze bakterijama iz životinjskih proizvoda umrlo ukupno 25 osoba, od kojih je 16 bilo zaraženo salmonelom i listerijoim. Najviše smrtnih slučajeva, sedam, registrovano je u Španiji. Sledi Britanija sa pet smrtnih slučajeva.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...
U porastu bakterije iz pilećeg mesa
Izvor: B92, 08.Mar.2012
Zaraza bakterijom Kampilobakter, koja se može naći u sirovom pilećem mesu i izazvati dijareju i povišenu temperaturu, sve je češća u zemljama EU, upozorava Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA)...U 2010. slučajevi zaraze tom bakterijom u EU su se povećali petu godinu uzastopno i to za sedam...