Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu obilježen 240. rođendan SAD (FOTO)

SARAJEVO - BiH ima otvorena vrata za članstvo u EU, političari su se obavezali da će pratiti taj put i vrijeme je da prevaziću razlike u stanovištima, istakla je večeras Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH na prijemu u Sarajevu povodom dana nezavisnosti te zemlje.

Kormakova je naglasila i da je potrebna politička volja i liderstvo da se krene dalje tim putem, te da je potrebno i da građani urade ono što je u njihovoj moći da BiH napreduje.

U zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << govoru ambasadorica Kormak osvrnula se na prve dvije riječi ustava SAD-a "Mi, narod", izdvojivši ih kao najznačajnije jer s njima počinje američka priča.

"Nije uvijek jednostavno angažovati se u društvu punom različitosti. Izgradnja mostova između različitih zajednica, pružanje ruke nekome iz nekog dijela zemlje ili iz porodice koja je prošla kroz teška vremena – takav angažman je najbitniji, a ujedno i najteži. On navodi građane da drugačije razmišljaju, da se odmaknu od prošlosti i da zamisle novu budućnost. To je angažman kojeg su osmislili očevi američke nacije i time rizikovali sve što su imali", poručila je Kormakova.

Dodala je da najveću snagu SAD crpe iz riječi "Mi, narod", iz angažmana i posvećenosti građana da stvaraju nešto novo i bolje za naredne generacije.

Na prijemu je prisustvovala delegacija grada Dejtona čiji građani,kako je istaknuto, gaje posebno prijateljstvo sa BiH.

Pozdravivši ih, Kormakova je naglasila da iz sopstvenog iskustva Amerikanci shvataju kako se mir i napredak ne mogu baš ostvariti preko noći, te da je priča o SAD priča o muškarcima i ženama koji su se borili kako bi mir i prosperitet bili mogući i poslije njih.

"U BiH vidimo da ova borba i ovaj put nisu samo naša iskustva. Za obje naše zemlje, 'Mi, narod', dakle grupe posvećenih i angažovanih građana, mi smo ti koji će odlučiti da li će sloboda i nove mogućnosti biti obezbijeđeni i narednoj generaciji", poručila je Kormakova dodadvši da mi kao Bosanci i Hercegovci i kao Amerikanci ovaj put prelazimo zajedno, te da ne zaboravimo naše zajedničke temelje i ono što nas čini jačim odnosno riječi "Mi, narod".

Prijemu u Amabasadi SAD-a su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog, ekonosmkog života BiH i diplomatskog kora kako bi uveličali proslavu 240. rođendana SAD.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.