U EU epidemija gojaznosti do 2030.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU epidemija gojaznosti do 2030.

Evropa će se suočiti s epidemijom gojaznosti do 2030. godine, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pred današnji evropski kongres o gojaznosti u Pragu.

"Evropa će se suočiti s velikom krizom", navela je SZO, dodajući da će, na primer, celo odraslo stanovništvo u Irskoj biti gojazno do 2030. godine.

Oko 89 odsto Iraca imaće prekomerno telesnu težinu od kojih će 48 odsto biti gojazno.

Smatra se da su osobe s prekomernom težinom one >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje imaju indeks telesne mase (BMI) iznad 25. Gojazna osoba je ona koja ima indeks BMI iznad 30.

U Velikoj Britaniji se očekuje da će 33 odsto žena biti gojazno, dok ih je 2010. bilo 26 odsto. Biće 36 odsto gojaznih muškaraca (26 odsto 2010).

SZO je naveo da će slične probleme imati i Grčka, Španija, Švedska i Češka.

U Grčkoj će se udvostručiti broj gojaznih u odnosu na 2010. kad ih je bilo 20 odsto, a 2030. će ih biti 40 odsto.

Najmanji broj gojaznih se očekuje u Holandiji - osam odsto.

Gojaznost je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste raka.

SZO je podsetio da je prošle godine u svetu bilo 1,9 milijardi ljudi s prekomernom telesnom težinom, od kojih je 600 miliona bilo gojazno.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.