Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu. Reč je o očekivanoj odluci.

Diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je to odlučeno nakon intenzivnih konsultacija koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su evropski lideri imali tokom letnje pauze, i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU koji je danas završen u Milanu. O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej nehotično je otkrio ime svog naslednika pošto mikrofon nije bio isključen kada je "znatiželjnom" predsedniku Kipra "došapnuo" da će to biti poljski premijer Donald Tusk.

Dok su lideri EU ulazili u prostoriju gde su razgovarali o popunjavanju dva ključna mesta i ukrajinskoj krizi, na video-snimku čuo se glas kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa: "Ima li vesti? Shvatio sam da je Donald okej?", čulo se na snimku.

"Ne, ne... Da, ali ne pričaj", odgovorio je Van Rompej, a onda i gestikulacijom kiparskom predsedniku poručio da vest zadrži za sebe, prenela je agencija AFP.

Italija je predložila Mogerinijevu i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, italijanski premijer Mateo Renci je intenzivnim lobiranjem uspeo da ubedi skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.

Pošto ovo nije uspelo zbog tvrdog insistiranja Italije na Mogerinijevoj, Poljska je dobila funkciju predsednika Evropskog saveta.

Tusk je tokom konsultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji se, prema izveštajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Britanija traži da bi ostala u EU.

Tusku se zamera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih meseci pohađao intenzivan kurs engleskog i, kako navodi poljska štampa, uspeo da ga donekle savlada.

Poljski premijer je dolazeći na današnji samit u Briselu izbegao da razgovara sa novinarima, već im je uz osmeh odmahnuo rukom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Eštonove

Izvor: RTS, 30.Avg.2014

Lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu. Reč je o očekivanoj odluci...Diplomata koji...

Nastavak na RTS...

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Izvor: Politika, 30.Avg.2014

BRISEL – Lideri Evropske unije imenovali su večeras poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu...Reč je o očekivanoj odluci....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.