Tusk: Pens potvrdio podršku SAD jedinstvenoj EU i NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Feb.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Pens potvrdio podršku SAD jedinstvenoj EU i NATO

Čelnik EU Donald Tusk izjavio je da mu je danas u Briselu potpredsednik SAD Majk Pens potvrdio "neopozivu podršku Amerike jedinstvenoj Evropskoj uniji", zajedničkoj bezbednosti na temelju "modernizovanog NATO" i očuvanju međunarodnog poretka koji je u interesu Zapada.

Tusk, predsednik Evropskog saveta, rekao je to posle razgovora s Pensom u kojem je, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kako je naveo, čuo "reči koje u mnogome objašnjavaju stavove nove administracije u Vašingtonu".

On je time želeo da ukaže na moguće prevazilaženje nesuglasica između EU i Trampove administracije koja je stavljala do znanja da jedinstvo EU nije izvesno, podržala izlazak Velike Britanije iz Unije i ocenila da je "NATO zastareo", dok su Trampovi nagoveštaji o saradnji s Rusijom posebno u suzbijanju islamskog terorizma u Siriji naišli na veliko nezadovoljstvo u većini članica EU.

Pens je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Tuskom rekao da su SAD rešene da "nastave saradnju i partnerstvo s Evropskom unijom" i podvukao "snažno zalaganje " američkog predsednika Trampa u tom smislu.

Američki potpredsednik je i posle susreta s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini rekao da nastoji da "utvrdi puteve za produbljivanje veza s Evropskom unijom".

Visoka predstavnica Mogerini je izjavila da je s Pensom razmotrena i međunarodna saradnja u rešavanju svetskih kriza od Sirije do Ukrajine, kao jačanju saradnje u suzbijanju terorizma, posebno u sklopu koalicije koja se bori protiv islamskih ekstremista u Siriji i Ukrajini.

Tusk je rekao da EU kao i uvek prošlosti računa "na neopozivu podršku zamisli jedinstvene Evrope, jer svet bi bez sumnje bio lošiji ako Evropa ne bi bila ujedinjena".

"Ja sam neizlečivi proamerički Evropljanin koji je fanatično predan prekoatlantskoj saradnji", naveo je Tusk i podvukao da su uveliko bila preterane neke ocene na bezbednosnom skupu u Minhenu prošle nedelje da je "odzvonilo Zapadu" i da došao čas stvaranju novog "post-zapadnog svetskog poretka".

"Kogod želi da razori taj (zapadni) i podstakne stvaranje post-zapadnog poretka mora znati da ćemo ga mi odlučno braniti", rekao je predsednik Evropskog saveta.

On je rekao da je od Pensa dobio potvrdu za tri pitanja oko politike nove vlade u Vašingtonu, a to su očuvanje svetskog poretka na temelju međunarodnog prava koji može biti očuvan samo zajedničkom odlučnom politikom celog Zapada, "što jamči da rasulo, nasilje i nadmenost neće ovladati svetom".

Tusk je ocenio da je bezbednost EU i SAD utemeljena na NATO "koji nije zastareo" i dodao da se se zajedno mora raditi na tome da se "osavremene vidovi saradnje", kao i da se razmotri pitanje većeg finansijskog udela u delovanju Atlantskog saveza.

Tusk je dodao da je od Pensa čuo i da SAD ne žele raspad EU. "U interesu svih nas je da se predupredi raspad Zapada, a ništa bolje ne možemo smisliti od Evropske unije", rekao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Trampova administracija potvrdila podršku jedinstvenoj EU

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2017

Čelnik EU Donald Tusk izjavio je da mu je u Briselu potpredsednik SAD Majk Pens potvrdio "neopozivu podršku Amerike jedinstvenoj Evropskoj uniji", zajedničkoj bezbednosti na temelju "modernizovanog NATO" i očuvanju međunarodnog poretka koji je u interesu Zapada...Tusk, predsednik Evropskog saveta,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.