Tusk: EU neće slati vojnu misiju u Ukrajinu

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: EU neće slati vojnu misiju u Ukrajinu

Evropska unija neće slati vojnu misiju na istok Ukrajine, uprkos zahtevima predsednika te zemlje Petra Porošenka, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu.

Tusk je istakao da trenutno nije moguće voditi razgovor u tom pravcu i napomenuo da je najvažnije u potpunosti poštovati sporazum koji je postignut u februaru u Minsku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je ocenio da je to jedini način za postizanje političkog rešenja konflikta na istoku Ukrajine.

"Dogovorili smo se da potpuno sprovođenje minskog sporazuma ostaje kao najbolja šansa da se postigne političko rešenje", istakao je Tusk, dodajući da ne može biti reči ni o kakvoj vojnoj misiji, već samo o civilnoj.

Govoreći o sukobima na istoku Ukrajine, Tusk je naveo da se nivo nasilja u tom području drastično smanjio nakon potpisivanja sporazuma u Minsku, iako se u ponekim mestima i dalje čuju eksplozije.

Tusk je izrazio žaljenje što posmatrači OEBS-a još ne mogu da potvrde potpuno povlačenje teškog naoružanja.

Porošenko je na samitu u Kijevu izjavio da Ukrajina zaslužuje da bude integralni deo EU i da je članstvo u tom bloku ključni cilj njegove vlade.

Međutim, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je da o ulasku Ukrajine u EU nije, niti će biti reči u okviru samita.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ništa od vojne misije EU u Ukrajini!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2015

Evropska unija neće slati vojnu misiju na istok Ukrajine, uprkos zahtevima predsednika te zemlje Petra Porošenka, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon samita EU-Ukrajina, koji se održava u Kijevu...Tusk je istakao da trenutno nije moguće voditi razgovor u tom pravcu i napomenuo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.