Trojka koja će sada povesti ostatak EU

Izvor: Deutsche Welle, 28.Jun.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojka koja će sada povesti ostatak EU

Treba ostati pribran. Vodeća trojka – Merkel, Oland, Renci – pokazaće ostatku Evropske unije kako sada da postupa. Svaki kraj je novi početak, poručuje analitičarka DW Sabine Kinkarc.

Britanci su odlučili na napuste Evropsku uniju – šta sada tu ima da se diskutuje? Ima povoda za žaljenje. Nešto što nam je postalo blisko, sada je nestalo. Britanci su, doduše, uvek bili crna ovca u evropskoj porodici: >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << svojeglavi, neudobni, sa enervantnom sklonošću ka gunđanju. I pored toga, tužno je kada vam neko zaista okrene leđa.

No, sada je tako i sa tim mora da se živi. Upravo to čine Angela Merkel, Fransoa Oland i Mateo Renci. Nije slučajno to što su se baš njih troje sastali u Berlinu kako bi pripremili predstojeći Evropski savet u Briselu. Nemačka, Francuska i Italija su osnivačke članice EEG koja je bila prethodnica EU, a i tri su najveće, dakle, najmnogoljudnije, države u zajednici. Već i samo zbog toga, one u ovoj istorijskoj krizi EU snose posebnu odgovornost.

Pokazati jasan stav

Posle faktičkog istupanja Velike Britanije, politička težina u EU mora da se nanovo rasporedi. Nemačka, Francuska, i Italija će preuzeti vodeću ulogu.

Sabine Kinkarc, DW

To pre svega znači da ta trojka preostalim 24-im zemljama mora da pokaže put kojim će zajednica da se izbori sa predstojećim istupanjem Britanaca. Jedna stvar je sačuvati mir, a druga - zadržati ostatak porodice na okupu.

Jasne reči upućene Velikoj Britaniji su pravi početak. Sasvim je ispravno podsećanje da ta zemlja ostaje članica EU sa svim pravima i obavezama, iako britanska vlada želi da podnese zahtev za istupanje prema članu 50 ugovora EU. Isto tako ispravno i važno je odbijanje svih informativnih i formalnih preliminarnih pregovora i dogovora. Tu nema šta da se diskutuje! Tako je i nikako drukčije.

Drski zahtevi

Bez teksta nas ostavlja to što Britanci zaista hoće da pregovaraju o istupanju iz EU i što žele da obezbede sebi što više prednosti članstva, a da pri tome ne preuzmu nikakve obaveze. To je ne samo bezobrazno, već i neodgovorno. Onaj ko postavlja takve zahteve, mora znati da EU na to nikada neće pristati. Sada to treba pokazati za primer. Unutar Unije već ima suviše nemira i centrifugalnih sila – tako da bi i druge zemlje mogle da dođu na ideju o izlasku.

Političari u evropskim institucijama se pitaju kako dalje nakon bregzita? Gi Verhofštat, šef liberala u Evropskom parlamentu, zalaže se za malu, ali snažnu vladu Evropske unije. (28.06.2016)

Kada Ujedinjeno Kraljevstvo i zvanično napusti Evropsku uniju, promeniće se radni odnos mnogo Britanaca zaposlenih u institucijama ove zajednice. No, to nije baš tako jednostavno. (28.06.2016)

„Boris Džonson spekuliše. Možda želi nove pregovore sa EU, možda – novi referendum. Merkel i njeni EU-partneri ne bi smeli da prihvate takvu kockarsku igru“, ocenjuje, između ostalog, nemačka štampa. (27.06.2016)

Britanci moraju znati da će njihovo ostrvo već i iz ekonomskih razloga i ubuduće biti upućeno na održavanje tesnih odnosa sa EU. to podrazumeva da će dve strane morati da izlaze u susret jedna drugoj. Ali niko se komunicira rado sa partnerima koji se ponašaju drsko. Pri čemu ni 27 zemalja još nije složno oko toga da li da kazni Britance ili da se ponaša sasvim pragmatično. I o tome će u Briselu morati da se porazgovara.

Novi putevi

Angela Merkel i njene kolege po dužnosti iz Pariza i Rima žele da idu pragmatičnim putem. I da EU i njenim građanima pruže nove perspektive. Ubuduće će bolje slušati, ozbiljno shvatati brige i biti transparentniji, brži i fleksibilniji - tako glasi poruka troje najviših političara iz Berlina. Daće nove impulse kako bi bilo otvoreno više radnih mesta za mlade, spoljne granice EU će biti bolje zaštićene i privredni rast će se povećati. EU treba da postane Evropa obdaništa, muzeja i kulturnih institucija a ne samo banaka.

Lepe su to reči, ali sada treba da uslede i dela. Izlazak Britanaca shvatiti kao šansu – to je najbolji put da se izborimo sa ovim gubitkom. Svaki kraj je novi početak. Zvuči otrcano, ali je vredno pažnje. A ako uspe, Britanci će se jednom možda zapitati zašto su se 2016. odlučili ovako, a ne drukčije.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.