Tri kandidata za naslednika Ketrin Ešton

Izvor: RTS, 01.Avg.2014, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri kandidata za naslednika Ketrin Ešton

Vlade država članica Evropske unije predložile su svoje kandidate za funkcije u Evropskoj komisiji. Za novog šefa evropske diplomatije kandidature su istakle Poljska, Italija i Bugarska.

Poljska je za tu funkciju predložila šefa svoje diplomatije Radoslava Šikorskog, Italija je nominovala ministarku spoljnih poslova Federiku Mogerini, dok je Bugarska predložila dosadašnju evropsku komesarku za međunarodnu saradnju i humanitarna pitanja Kristalinu Georgijevu, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

Analitičari ocenjuju da kandidatura Šikorskog za šefa evropske diplomatije može da bude i jedan od načina da se Poljska izbori da dobije i neko drugo prestižno mesto poput nekog ekonomskog resora.

Mogerinijeva, osim podrške svoje zemlje, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU, može da računa i na podršku Francuske, kako je ranije najavio predsednik te zemlje Fransoa Oland.

Georgijevu je podržao odlazeći bugarski premijer Plamen Orešarski, ali budući da je njegova vlada podnela 23. jula ostavku, konačnu odluku o njenoj kandidaturi doneće tehnička Vlada u Sofiji.

Naslednika visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednosti Ketrin Ešton verovatno čeka i uloga posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.  

Mnoge članice Unije su, kako je bilo i predviđeno, do kraja jula predložile svoje kandidate novom predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, ali u većini slučajeva međutim, nije navedeno za koja komesarka mesta su istaknute kandidature.

Agencija Rojters podseća da su najinteresantnija mesta oko kojih se lome koplja ona koja se tiču ekonomije, trgovine, energetike, unutrašnjeg tržišta i kompeticije, a evropski lideri će na samitu 30. avgusta doneti odluku o budućim komesarima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.