Teodoresku: Nastavićemo sa pružanjem podrške ka EU

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodoresku: Nastavićemo sa pružanjem podrške ka EU

ISTOČNO SARAJEVO - Ambasador Rumunije u BiH Filip Teodoresku rekao da za BiH ne postoji alternativa po pitanju priključenja evroatlantskim integracijama i Rumunija će nastaviti da je podržava na tom putu.

On je istakao da će BiH, ako bude slijedila primjer Rumunije, sigurno postići uspjeh i ojačati svoju privredu, demokratizaciju i institucije.

Teodoresku je podsjetio da Rumuni danas obilježavaju značajan događaj u svojoj istoriji - 25 godina od pada komunizma, a nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << priključenja evroatlantskim integracijama je došlo do  demokratizacije institucija.

Ambasador Rumunije istakao je danas u Istočnom Sarajevu da će dugogodišnja saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ambasade Rumunije u BiH biti nastavljena.

Na konferenciji "Rumunija u evropskom prostoru 1914/2014 – iskustva i usvojena znanja", koja je danas održana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, predstavljeni su prioriteti spoljne politike Rumunije i iskustva ove zemlje u evroatlantskim integracijama, te mjesto Univerziteta u Istočnom Sarajevu u sistemu visokog obrazovanja u BiH, uključujući međunarodnu saradnju i reforme.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da su danas razgovarali o nastavku saradnje sa univerzitetima u Rumuniji i o načinu kako da tu saradnju prošire.

"Ta saradnja podrazumijeva razmjenu studenata i profesora, slanje naših studenata u laboratorije u rumunskim univerzitetima koje su bolje opremljene nego naše kako bi se bavili istraživanjima, kao i dolazak njihovih profesora i studenata kod nas", rekao je on.

Grujić je istakao da je na konferenciji predstavljen i sistem visokog obrazovanja u BiH, odnosno Republici Srpskoj i Rumuniji, kao i reforme kroz koje su prošli univerziteti.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta Istočno Sarajevo Dejan Bokonjić istakao je da je ovaj univerzitet već potpisao nekoliko sporazuma o saradnji i memorandum o razumijevanju sa univerzitetima u Rumuniji sa ciljem da sljedeće godine naprave konkretne akcione planove za razmjenu profesora i studenata.

Bokonjić je naglasio da će im na Dan Univerziteta u Istočnom Sarajevu 24. maja u posjetu doći velika delegacija profesora iz Rumunije koji će obići domaće fakultete i napraviti konkretne akcione planove.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo istakao je da su oni prije četiri godine potpisali protokol o saradnju sa Teološkim fakultetom iz Sibija i imali su niz zajedničkih aktivnosti i studijskih dolazaka profesora.

Đogo je naglasio da trenutno rade na tome da iduće godine neko od studenata otputuje  u Rumuniju na učenje rumunskog jezika, a da njihova dva studenta dođu na Bogoslovski fakultet.

Današnju konferenciju organizovali su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Ambasada Rumunije u BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.