Tahiri: U petak u Briselu o realizaciji sporazuma

Izvor: Akter, 10.Okt.2015, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: U petak u Briselu o realizaciji sporazuma

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog s Beogradom Edita Tahiri razgovarala je u petak u Briselu sa zvaničnicima Srbije i posrednicima Evropske unije, a tema je bila realizacija već postignutih sporazuma, saopšteno je danas iz njenog kaboneta

Kako je precizirano u saopštenju kabineta ministarke Tahiri, posebna pažnja bila je posvećena sporazumima o slobodi kretanja, međusobnom priznanju diploma i povratku katastarske dokumentacije.

"Ministarka Tahiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je ponovila opredeljene Vlade Kosova da se primeni reciprocitet za vozila sa registarskim tablicama iz Srbije, ukoliko do kraja oktobra Srbija ne bude prestala sa primenom probnih tablica za vozila sa registarskim tablica RKS (Republika Kosovo)", navedeno je u saopštenju.

Za priznanje univerzitetskih diploma postignut je dogovor kojim je deblokirana primena sporazuma o diplomama iz 2011. godine, čije ostvarivanje je, kao smatraju kosovski predstavnici, sprečavala Srbija.

Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da primena sporazuma počne krajem oktobra i da u periodu od pet meseci treba da bude priznato svih oko 400 diploma koje su u proceduri.

Kako se dodaje u saopštenju, novina u sporazumu je dogovor oko priznanja diploma srednjih i stručnih škola na svim nivoima, prema evropskim standardima.

"Na ovom sastanku ministarka Tahiri je ukazala i na blokiranja školskih knjiga koje je Vlada Kosova dostavila za Albance iz Preševske doline (na jugu centralne Srbije), ocenivši to kao necivilizacijski stav Srbije i najavila mere reciprociteta", navedeno je u saopštenju.

Postignuta je saglasnost da se proširi prostor i poveča broj zaposlenih u kancelarijama za vezu Kosova i Srbije. EU se obavezala da će ponuditi veći prostor, pošto su kancelarije za vezu u objektima EU.

Takođe je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti kako bi se premijeri Kosova i Srbije sastali sa šefovima kancelarija za vezu, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: U petak su vođeni tehnički razgovori o primeni sporazuma iz Brisela

Kako je navedeno, razgovori su bili tehničke prirode, uz prisustvo evropskih zvaničnika i direktora Vladine Kancelarije Marka Đurića.

U Briselu je bilo reči i o predstojećem susretu premijera Aleksndra Vučića i Ise Mustafe, koji je evropska posrednica Federika Mogerini zakazala u utorak, 13. oktobra. Sastanak će, kako je potvrđeno, biti održan u formi radne večere.

I ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog s Beogradom Edita Tahiri oglasila se danas povodom jučerašnjih razgovora u Briselu. Kako je precizirano u saopštenju kabineta ministarke Tahiri, posebna pažnja bila je posvećena sporazumima o slobodi kretanja, međusobnom priznanju diploma i povratku katastarske dokumentacije.

Tahiri je saopštila i da su kosovska vlada želi da se primeni reciprocitet za vozila sa registarskim tablicama iz Srbije, ukoliko do kraja oktobra Srbija ne bude prestala sa "primenom probnih tablica ya vozila sa registarskim tablica RKS (Republika Kosovo)".

Za priznanje univerzitetskih diploma, dogovoreno je da primena sporazuma o diplomama iz 2011. godine počne krajem oktobra i da u periodu od pet meseci treba da bude priznato svih oko 400 diploma, koje su u proceduri.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.