TTIP propao - Evropa ne pristaje na zahteve SAD

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TTIP propao - Evropa ne pristaje na zahteve SAD

Pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD i EU zvanično nisu uspeli, saopštio je nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.

Razgovori između EU i SAD o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije (TTIP) u suštini su propali, rekao je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.

"Po mom mišljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama de fakto nisu uspeli, iako to zapravo još uvek niko neće da prizna ", rekao je on.

Kako je naveo, pregovori su propali jer “Evropljani nisu hteli da se podvrgnu američkim zahtevima”.

Kako je podsetio, tokom 14 rundi pregovora dve strane se nisu složile ni oko jednog od 27 razmatranih poglavlja.

Gabrijel je nepovoljno uporedio ove pregovore o TTIP-u sa sporazumom o slobodnoj trgovini sklopljenom izmedju EU i Kanade za koji je rekao da je više fer za sve strane.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vek, koji je fokusiran na usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, na omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i na zaštitu prava potrošača, navodi AFP.

Sa obe strane Atlantika, međutim, rastao je otpor prema ovom sporazumu, jer kritičari sumnjaju u benefite otvorenije trgovine. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je stala u njegovu odbranu, ističući da je on u potpunosti u interesu Evrope.

Podsetimo, i Francuska je bila pesimistična po pitanju realizacije ovog sporazuma u 2016. godini. "Čekamo na toliko ozbiljnih ponuda SAD da apsolutno nema šanse da se to realizuje pre kraja mandata administracije američkog predsednika Baraka Obame", izjavio je francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl.

Nedavno su procurile i informacije koja ovlašćenja EU, nakon sklapanja sporazuma, mora da da Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.