Švan: Balkan važan region za Nemačku

Izvor: Press, 02.Okt.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švan: Balkan važan region za Nemačku

Balkan je za Nemačku veoma važan region i ona bi trebalo vise da mu se posveti, ocenila je predsednica "Humbldt-Viadrina" platforme Gezine Švan.
        Švan, koja je učestvovala na Beogradskom bezbednosnom forumu, rekla je Tanjugu i da je Balkan region koji ne sme da se potceni.
Govoreći o  Evropi, Švan smatra da puno toga mora biti promenjeno - od svesti, preko stava, do institucija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Migrantska kriza je još jednom pokazala slabosti, navela je ona.
S tim u vezi ona je podsetila da je EU savez nacionalnih država i vidljive su sistemske slabosti nacionalnih političara, koji se bore za glasove biraca, i koji su sumnjičavi i  ne veruju da bi građani pozitivno reagovali.
"Nemačka ima posebnu odgovornost, ali već godinama smo suočeni sa kratkovidim nacionalnim stavovima Angele Merkel. Ona je tek sada otvorila granice, ali potpuno nepromišljeno", smatra nekadašnja kandidatkinja za predsednika Nemačke.
Prema njenim rečima, Merkelova je trebalo da spozna da u Nemačkoj postoji  solidarnost u stanovništvu.
"Moramo, kao društvo, naše političare uveriti da građani nisu primitivni i negativni", poručila je Švan.
Upitana da li je Nemačka nevoljni lider Evrope, kako je ta zemlja nazvana i na jednom od panela na forumu, ona je kazala da Nemačka na osnovu svoje ekonomske moći ima više odgovornosti.
Obaveze treba prihvatiti obaveze otvoreno i transparentno i biti odgovoran prema susedima.
"Nemačka mora više učiniti i nije do sada dobro delovala", smatra Švan ukazujući da Nemačka ne može da se oslanja samo na svoju ekonomsku moć.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Švan: Balkan važan region za Nemačku

Izvor: Akter, 02.Okt.2015

Balkan je za Nemačku veoma važan region i ona bi trebalo vise da mu se posveti, ocenila je predsednica "Humbldt-Viadrina" platforme Gezine Švan..Švan, koja je učestvovala na Beogradskom bezbednosnom forumu, rekla je Tanjugu i da je Balkan region koji ne sme da se potceni...Govoreći o Evropi, Švan...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.