Svaka budala od druge zemlje može napraviti neprijatelja

Izvor: B92, 24.Avg.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaka budala od druge zemlje može napraviti neprijatelja"

Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je apelovao na EU da ukine sankcije koje je uvela Rusiji zbog aneksije Krima.

Naveo je da su te sankcije neefikasne i primer su strategije u kojoj obe strane samo gube, a ne dobijaju ništa.

"Protiv sam sankcija kada je u pitanju bilo koja zemlja, jer su neefikasne i primer su strategije u kojoj obe strane gube, isto kao što postoji i strategija u kojoj su na dobitku obe strane. Konkretni primer su sankcije protiv Kube, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su trajale 50 godina, a Obama ih je sada ukinuo. Šta se njima dobilo?", rekao je danas Zeman na savetovanju čeških ambasadora u Pragu.

On je upozorio da sankcije koje je EU uvela Rusiji pogađaju češku industriju i da recipročni embargo Rusije Uniji nanosi štete češkoj poljoprivredi i založio se da se umesto sankcija primeni, kako je rekao, "ideološka diverzija", odnosno pojačana razmena ljudi.

"Možda bi, da se upotrebila strategija koju su komunisti zvali ideološkom diverzijom, odnosno pojačana razmena turista, privrednika, studenata i političara, Kuba danas već bila slobodna i demokratska zemlja", naveo je Zeman.

Češki predsednik podsetio je ambasadore da "svaka budala" od druge zemlje može napraviti neprijatelja, dok uspostavljanje prijateljstva podrazumeva naporan diplomatski rad.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zeman: Sankcijama se ništa ne postiže

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2016, 10:04

Sankcijama se ništa ne postiže i to dokazuje nekadašnja politika SAD prema Kubi, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman komentarišući sankcije zapadnih zemalja prema Rusiji.. . Zeman je kao primer za to naveo višegodišnje sankcije SAD prema Kubi, koje je nedavno ukinuo američki predsednik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.