Strah od usporavanja evropske integracije

Izvor: Danas, 22.Jun.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od usporavanja evropske integracije

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije sa kojima je Danas razgovarao o posledicama današnjeg referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije po Srbiju uglavnom izražavaju nadu da će ta država ostati deo dvadesetosmočlanog bloka, ističući da bi u suprotnom postojala opasnost od usporavanja evropskog puta Beograda. Ipak, pojedini parlamentarci smatraju da bi i ostanak Britanije u okviru Unije mogao da znači određena otežavanja procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana, budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će i u tom slučaju biti redefinisani odnosi u EU.

                 

Pitanje Bregzita je legitiman način izražavanja volje građana Velike Britanije i odraz je političke kulture kakvu mi iz pokreta Dosta je bilo uvodimo u politički život Srbije. Pod tim podrazumevam naš stav da se građani na referendumu pitaju o najznačajnijim državnim i strateškim pitanjima, kao što je ulazak u EU. Takođe, Bregzit je i referendum o tome da li će Dejvid Kameron ostati premijer, jer u slučaju da većina građana podrži izlazak Britanije iz EU, očekivanja su da Kameron podnese ostavku kao čin političke odgovornosti - još jedan važan segment koji nedostaje političkom životu u Srbiji, ističe za Danas Saša Radulović, predsednik pokreta Dosta je bilo.

Sagovornik Danasa napominje da je eventualni izlazak Britanije iz EU sigurno korak nazad u integracijama evropskog kontinenta.

- Ali ono što ne smemo da dozvolimo jeste da razvoj naše zemlje zavisi od unutrašnjih dešavanja u EU. Zbog toga je i potrebno da uvodimo red u Srbiji zbog nas samih, a ne zbog otvaranja poglavlja ili zato što smo nekom na dnevnom redu - ističe lider pokreta Dosta je bilo za naš list.

On zaključuje da se ne bi bavio prognozama, jer, kako kaže, to ostavljam agencijama za istraživanje javnog mnjenja.

- Verujem da građani Velike Britanije znaju da prepoznaju koji je njihov najbolji interes - smatra Saša Radulović.

Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, navodi za Danas da veruje da će "racionalnost prevladati strasti i da će Velika Britanija ostati u EU".

- To je u njihovom ekonomskom interesu, ali, s obzirom da je EU najveći mirovni projekat u istoriji, to je i bezbednosni interes Britanaca. Ako ostanu, to bi moglo da znači određeno otežavanje i usporavanje procesa evrointegracija ovog dela Evrope, ističe Pajtić.

Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, ocenjuje za Danas da bi Srbija bez obzira na referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije trebalo da preispita svoje strateško opredeljenje i pre raspisivanja referenduma po tom pitanju. Ona kaže da bi to tek trebalo učiniti ukoliko ishod referenduma u Velikoj Britaniji bude protiv članstva u EU.

- Da ste me pre nedelju dana pitali, rekla bih vam da Velika Britanija sasvim izvesno izlazi iz EU. Nakon ubistva poslanice koja se zalagala za ostanak države u EU, sada sam sigurna da će Britanija ostati u Uniji jer će na delu biti emocije. DSS kao evroskeptična stranka u potpunosti razume i slaže se sa argumentima britanskih evroskeptika za izlazak iz Unije. Ukoliko bi oni izašli, to bi sasvim sigurno pokrenulo spiralu i ostale države članice bi počele da preispituju svoje pozicije u odnosu EU - ističe Sanda Rašković.

Ona zaključuje da je članstvo Srbije u Uniju "šarena laža" i da EU ne želi Srbiju kao punopravnog člana, jer je reč o političkoj odluci, odnosno da Unija stvarno hoće da primi Srbiju, kako to vidi Sanda Rašković Ivić, već bi to učinila.

- I za Veliku Britaniju i za Evropsku uniju je od naročite važnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u Evropskoj uniji. Pre svega iz ekonomskih razloga ali i zbog poruke jedinstva unije u vreme kada se ceo svet pa i EU susreće sa rastućim ekstremizmom i terorizmom, kaže za Danas Aleksandar Antić, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije. Antić napominje i da nijedna članica EU, ma koliko jaka bila, ne može se sama efikasnije odbraniti od toga. "Lično mislim da će građani UK poslušati svoju vladu i ostati deo velike evropske porodice", kaže zamenik predsednika SPS.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, kaže za Danas da se nada da će Britanci ostati deo Evropske unije.

- To je bitno prvenstveno, ne zbog ekonomskih, već vrednosnih i političkih razloga. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od stubova Unije, iako ne od samog početka, ali već decenijama. NJihov izlazak iz Unije bio bi veliki udarac ostatku Evropske unije i naravno ekonomske posledice bile bi neprocenjive. Savez vojvođanskih Mađara zalaže se zato da se Evropska unija proširuje, a ne da proces bude obrnut", kaže Pastor, a na pitanje da li bi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva uticao da Evropska unija prolongira i uspori dalje širenje na zemlje kandidate među kojima je i Srbija, on odgovara da to ne bi pogodilo samo zemlje koje apliciraju za uzlazak u EU. Prema njegovim rečima, celokupna EU bila bi pogođena odlaskom Britanije, u političkom, vrednosnom i ekonomskom smislu.

      Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe naprednjaka, kaže za Danas da je pravo svake zemlje, pa i Velike Britanije da odluči da li će biti deo Unije ili neće. Na pitanje koliko to može da uspori naše pridruživanje EU, on kaže da s obzirom da mi nismo članica EU, to pitanje za nas kao državu nije relevantno.

     Vladimir Đukanović: Neprihvatljive privilegije

Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, kaže da bez obzira da li će Britanija na referendumu odlučiti da napusti Uniju ili ne, odnosi u EU moraju biti redefinisani, jer je potpuno neprihvatljivo da pojedine članice, poput Ujedinjenog Kraljevstva, imaju mnogo veća prava i privilegije od ostalih članica. On napominje da je Britanija, bez obzira na odluku na referendumu, u neku ruku izašla iz Unije i to zahvaljujući sporazumu koji su krajem januara postigli premijer Dejvid Kameron i predsednik Saveta EU Donald Tusk o uslovima ostanka Velike Britanije u EU.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.