Sterdžon predlaže veto na Bregzit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2016, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sterdžon predlaže veto na Bregzit

Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon je izjavila da bi škotski parlament mogao da pokuša da blokira izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

U intervjuu za BBC ona je rekla da će zatražiti od škotskog parlamenta da ne da svoju "zakonodavnu saglasnost" za izlazak Britanije iz EU.

Škoti su većinom glasali protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bregzita na referendumu nakon čega je ona najavila da će se založiti za referendum o ostanku Škotske u EU, prenosi AP.

Njena Škotska nacionalna partija nema većinu u parlamentu uprkos popularnosti.

Sterdžon je rekla da veruje da će pristanak škotskog parlamenta biti potreban za pitanje izlaska Britanije iz EU, ali je priznala da će britanska vlada verovatno zauzeti "veoma drugačiju poziciju" po tom pitanju.

Britanija više ne postoji

Sterdžon je izjavila ranije danas da je njena odgovornost da pregovara sa EU kako bi zaštitila interese Škotske, koja je inače glasala za ostanak u tom bloku.

 "Moj izazov je da nađem rešenje kako da nas zaštitim od izlaska uz EU protiv naše volje i svih štetnih i bolnih posledica toga", rekla je ona za BiBiCi.

Prema njenim rečima, Britanija u kojoj je Škotska na sopstvenom referendumu glasala za ostanak "više ne postoji".

"Ujedinjeno Kraljevtsvo u kojem je Škotska 2014. glasala za ostanak više ne postoji", dodavši da je drugi referendum o nezavosnosti sada "veoma izvestan", prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škotska: Ona Britanija iz 2014. više ne postoji

Izvor: B92, 26.Jun.2016

London -- Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da je njena odgovornost da pregovara sa EU kako bi zaštitila interese Škotske..."Moj izazov je da nađem rešenje kako da nas zaštitim od izlaska uz EU protiv naše volje i svih štetnih i bolnih posledica toga", rekla je ona za BBC..Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.