Štajnmajer: Sporazum EU i Turske dobro funkcioniše

Izvor: Blic, 01.Maj.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Sporazum EU i Turske dobro funkcioniše

Sporazum između EU i Turske o smanjenju priliva migranata funkcioniše i nema novih izbegličkih ruta, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a preneli evropski mediji.

- Sporazum funkcioniše bolje nego što smo očekivali, jer je za tri nedelje koje su mu prethodile, u Grčku ušlo oko 27.000 izbeglica, a u prve tri nedelje primene taj broj pao je na 6.000 - rekao je Štajnmajer.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na pitanje da li postoji opasnost da migranti pronađu novi put za ulazak u Evropu, kao što je severnoafrička ruta, Štajnmajer je odgovorio da za sada ništa ne ukazuje na to.

On je dodao da od zatvaranja balkanske izbegličke rute migranti ne ulaze u Evropu ni preko Albanije i Italije.

Štajnmajer je izrazio uverenje da Evropa više neće kršiti ljudska prava i ocenio da nisu u pravu oni koji optužuju Evropsku uniju da se pokorava zahtevima Turske.

Sporazumom između EU i Turske predviđeno je da izbeglice koje su u Grčku ušle posle 20. marta budu vraćene u Tursku, a EU se obavezala da primi isto onoliko migranata koliko ih bude vraćeno, dok ne ispuni kvotu od 72.000 ljudi.

Mnoge nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su sporazum, a Amnesti internešenel (Amnesty International) naveo je da Turska nije bezbedna za izbeglice i optužio je Ankaru da je više desetina migranata deportovala u Siriju, u kojoj je tokom petogodišnjeg građanskog rata poginulo više od 270.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.