Šta će značiti britansko da i ne?

Izvor: B92, 28.Maj.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će značiti britansko "da" i "ne"?

Britanski glasači će na referendumu o članstvu u EU, koji treba da bude održan u naredne dve godine, odgovarati na pitanje - da li VB treba da ostane u EU.

Ukoliko žele da Britanija ostane u Evropskoj uniji, glasači će morati da zaokruže "da", preneo je Rojters.

Analitičari ističu da je važno kako je postavljeno pitanje na listiću, jer će sada pristalice članstva u EU moći da se promovišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao kampanja "za", što im omogućuje da se prikazuju u nešto pozitivnijem svetlu od kampanje "protiv".

Tekst referendumskog pitanja je deo predloga zakona, za koji je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio kako se nada da će biti usvojen u parlamentu za "veoma kratko vreme".

Kraljica Elizabeta druga je juče, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

"Zakon će biti donet kako bi se obezbedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji pre kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta, prenele su agencije.

"Moja vlada će pregovarati odnos Ujedinjenog kraljevstva sa Evropskom unijom i težiti reformi Evropske unije za dobrobit svih država članica", navela je kraljica.

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017, raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je rekao, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.