Srbiji za reforme 172 miliona evra

Izvor: RTS, 21.Dec.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji za reforme 172 miliona evra

Potpisan sporazum o pretpristupnoj pomoći EU za 2012. godinu, vredan 172 miliona evra, koji će pomoći Srbiji da sprovede ključne reforme neophodne za članstvo u EU. Gotovo 30 odsto sredstava dobiće sektor pravosuđa.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su sporazum o pretpristupnoj pomoći EU za 2012. godinu, vredan 172 miliona evra, koji će pomoći Srbiji da sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ključne reforme neophodne za članstvo u EU.

Dežer je na ceremoniji potpisivanja u Palati pravde rekao da je vladavina prava ključna za funkcionisanje demokratije u jednoj zemlji i da će ovaj sporazum doneti direktnu korist građanima Srbije.

Pomoć je namenjena modernizovanju države i administracije, podizanju standarda života i izgradnji infrastrukture, a namenjena je svim gradovima u Srbiji, rekao je Dežer.  

On je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji i da je od 2000. godine Unija uložila više od 2,4 milijarde evra.

Pajević je naveo da će Srbija u narednoj godini za 13 projekata izdvojiti 27 miliona evra i da, zajedno sa IPA fondovima EU, ukupna suma iznosi 199 miliona evra.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, izjavio je da je nezavisnost pravosuđa u prethodnom periodu strahovito poljuljana i da je ovo jedinstvena prilika da se konačno krene ka stvaranju delotvornog, efikasnog i odgovornog pravosuđa.

Selaković je najavio da će u prvom tromesečju naredne godine ministarstvo izaći sa tri strategije potrebne za osavremenjivanje sprskog društva i priključenje Evropskoj uniji. To su Strategija za borbu protiv korupcije, Strategija za reformu pravosuđa i Strategija za reformu državne uprave.

"Činjenica da je EU namenila skoro 30 odsto sredstava pravosuđu i državnoj upravi pokazuje izuzetan značaj prestojećeg rada resornog ministarstva i Kancelarije za evrioopske integracije", ocenio je Selaković.

Sredstva će, između ostalog, biti namenjena jačanju vladavine prava, kroz poboljšanje efikasnosti pravosudnog sistema, sa posebnom podrškom sudstvu, tužilaštvu i policiji, za šta će biti izdvojeno 17 miliona evra, dok je za reformu javne uprave namenjeno 16 miliona evra.

Posle potpisivanja sporazuma, Dežer je predao tehničku i kompjutersku opremu Javnom tužilaštvu, u vrednosti od 2,3 miliona evra, što je deo donacije namenjene unapredjenju efikasnosti tužilaštva kroz poboljšanje sistema za upravljanje slučajevima i statistikom.

Dobra godina u odnosima Srbije i EU

Dežer je ocenio da je 2012. bila veoma dobra godina u odnosima EU i Srbije i da su ostvareni važni koraci, uključujući obnovu dijaloga Beograda i Prištine.

Ostvarivanje dijaloga Beograda i Prištine i spremnost Beograda za njegov nastavak među najvećim su dostignućima Vlade Srbije u ovoj godini, istakao je Dežer.  

"Taj angažman je već materijalizovan i održana su tri sastanka sa Ketrin Ešton i njenim timom u Briselu", rekao je Dežer i pohvalio, kako je naveo, spremnost i dobru volju srpske vlade u sprovođenju daljih reformi.

"Bila je veoma dobra godina u odnosima EU i Srbije, počevši od marta kada je Srbiji dodeljen status kandidata za članstvo", rekao je Dežer uoči potpisivanja sporazuma o pretpristupnoj pomoći.

Prema njegovim rečima, posle puno energije koja je potrošena u predizbornoj kampanji i čitavom izbornom procesu u Srbiji, upeli smo ponovo da se povežemo u radu na veoma važnim pitanjima i kao primer naveo je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

Dežer je naveo da će Brisel finansijski pomoći, kako je rekao, tehničke aspekte dijaloga, poput pitanja vezanih za katastre i matične knjige.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POMOĆ OD EU: Srbiji za reforme 172 miliona evra!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Dec.2012, 12:44

Potpisani Sporazum o pretpristupnoj pomoći EU za 2012. godinu pomoći će Srbiji da sprovede ključne reforme neophodne za članstvo u EU, a gotovo 30 odsto sredstava dobiće sektor pravosuđa

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.