Srbiji 115 miliona evra od EU

Izvor: Studio B, 17.Dec.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 115 miliona evra od EU

Srbiji će na ime reformi od Evropske unije biti dostupno 115 miliona evra, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji, nakon što je Evropska komisija objavila konačni paket programa pretpristupne pomoći.

Paket od EU za 2014. godinu vredan je dve milijarde evra, usmeren je na podršku reformama u zemljama koje teže integraciji u Evropsku uniju.

"Srbija može da očekuje potpisivanje finansijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sporazuma i početak sprovođenja programa u drugom kvartalu 2015. Od 115 miliona evra namenjenih Srbiji, dva miliona evra će biti izdvojeno za podršku civilnom društvu u okviru IPA 2014 akcionog programa za više zemalja", navodi se na sajtu Delegacije.

Deo programa će biti pod posrednim upravljanjem u iznosu od 65,59 miliona evra. Drugim delom, odnosno iznosom od 49,5 miliona evra, direktno će upravljati Delegacija EU u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Sektorski pristup je u središtu programa sačinjenog od 11 dokumenata koji pokrivaju pet različitih sektora.

Tako se navodi da sektor demokratije i upravljanja može da računa na 44 odsto sume od ukupnih fondova, koji će biti, između ostalog, namenjeni daljoj podršci reformi državne uprave.

Sektor vladavine prava i osnovnih prava može da računa na 24 odsto novca, usmerenih prvenstveno na unutrašnje poslove - podršku unapredenja vladavine prava jačanjem upravljačkih kapaciteta granične i migracione kontrole.

Pored postojećih, a u svetlu sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine, biće oformljena još tri granična prelaza sa ciljem jačanja integrisane kontrole graničnih prelaza.

Još 11 odsto sredstava biće usmereno u sektor energetike, sa akcentom na uskladivanju domaće sa energetskom regulativom EU, dok je 4.5 odsto namenjeno sektoru konkurentnosti za unapredivanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća.

Sektor obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike, kao jedan od ključnih za dalji razvoj zemlje kroz poboljšanje mogućnosti zapošljavanja mladih i preduzetništvo, kao i reforme obrazovnog sistema, može da računa na 16.5 odsto od ukupnih sredstava.

Osim izdvojenih 115 miliona evra za nacionalni program IPA, mobilisano je dodatnih 62 miliona evra za pomoć Srbiji u naporima na sanaciji štete izazvane poplavama u maju i septembru 2014.

Dve milijarde evra koje je opredelila EK biće na raspolaganju Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Turskoj. Paket takođe obuhvata, navode u Delegaciji EU u Srbiji, višegodišnje programe podrške konkretnim sektorima u Turskoj i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji za period od naredne tri godine", navodi se u saopštenju.

"Sredstva će podržati konkretne demokratske i ekonomske reforme od modernizacije pravosuđa i državne uprave, do investicija u infrastrukturu i povezanost između zemalja proširenja i država članica EU. Ovo će dodatno ojačati stabilnost, ekonomiju i investicioni potencijal regiona", izjavio je evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, a navodi se na sajtu Delegacije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.