Srbija rekorder po lažnim bolovanjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija rekorder po lažnim bolovanjima

Nivo odsutnosti s posla i lažnih bolovanja u Srbiji je viši za skoro 35 posto od proseka zemalja regiona, a čak 59 odsto od proseka zemalja Evropske unije, rezultati su istraživanja Mreže za poslovnu podršku. Kao razlog za to navode nereformisan zdravstveni sistem s visokim stepenom korupcije i nedostatak kontrole lekara koji odobravaju bolovanja.

Strane kompanije u Srbiji i nekim zemljama iz regiona najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se sa problemom neopravdanog odsustvovanja s posla susreću leti kada zaposleni idu na bolovanje kako bi se bavili poljoprivrednim radovima obavljali administratilne ili druge privatne poslove. U tim slučajevima do poslodavaca stižu lekarska opravdanja za tri dana bolovanja zbog insomnije, komplikacija akutne prehlade, stomačnih tegoba, pa i zubobolje.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku navodi da kad dođe sezona poljskih radova poslodavci imaju i do 15 odsto manje radnika u fabrikama.

"Ovo je značajna prepreka i postoji oprez kod stranih investitora u Srbiji i onih koji razmatraju da dođu i da počnu da rade u Srbiji tako da je u suštini kod promena zakona u radu propuštena prilika da se problem takovanih lažnih bolovanja reši", Rajić.

U Češkoj je problem absentizma smanjen za čak 50 odsto tako što je usvojeno da poslodavci plaćaju bolovanje tek od trećag dana. Zanimljiv je podatak istraživanja Mreže za poslovnu podršku da samo devet odsto ispitanika efektivno radi osam sati dnevno, dok ima i onih koji ukupno imaju tek jedan produktivan čas na poslu. Gotovo petina koristi pauzu dužu od sata, a nešto više od trećine ispunjava sve radne zadatke.

"Motivacija zaposlenih, stimulacija zaposlenih, čuvanje kvalitetnog radnika je naprosto je poslodavcu jako važna, da li je to kroz novčani iznos ili druge beneficije, fleksibilnog radnog vremena, slobodnih dana postoje razni načini na koje nas naši poslodavci upućuju kad oni čuvaju svoje radnike. U tim situacijama radnici ne žele da zloupotrebe bolovanje", kaže Miljana Stojšić-Stojanovska iz Unije poslodavaca Vojvodine.

S druge strane, mehanizmi većine poslodavaca su i dalje kazne. U najvećem broju slučajeva u pitanju su opomene, novčane kazne, pa i otkaz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.