Srbija otvorila još dva poglavlja - 7 i 29

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila još dva poglavlja - 7 i 29

Srbija je na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Poglavlje 7 - o intelektualnoj svojini i Poglavlje 29 - o carinskoj uniji.

Tako je sada otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za građane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

„Kroz otvaranje poglavlja pokazujemo da smo u reformski proces ušli zbog našeg društva i građana, a i zbog krajnjeg cilja, pristupa EU. Želim da istaknem da je Srbija pre svega okrenuta reformama na unutrašnjoj agendi, a verujemo da su evropske intregracije najbolji put i mehanizam da budemo u tome uspešni“, kazala je Jadranka Joksimović na konferenciji za novinare nakon otvaranja poglavlja.

Joksimović je kazala da se nada da do kraja godine Srbija može otvoriti još neka poglavlja. "Ovo je dobar signal i otvorena vrata za Srbiju od EU. Međunarodne okolnosti nekad idu na ruku a nekad ne, ali verujem da u narednih četiri-pet godina možemo dostići spremnost da razgovaramo o ulasku u EU", kazala je ona.

To su, kako je ranije istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju. Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Iako je međuvladina konferencija bila zatvorena za javnost, odvijala se po ustaljenoj proceduri. Na početku predsedavajuća zemlja EU, to je u ovom času Malta, iznela je zapažanja o napretku u oblastima na koja se odnose poglavlja, a potom se prisutnima obratio neko iz Evropske komisije. To ovog puta nije bio evropski komesar Johanes Han, već direktor u EK za susedne zemlje i proširenje Kristijan Danijelson. Nakon toga, presedavajući je postavio formalno pitanje da li se zemlja slaže da se otvore poglavlja u skladu sa platformom koju je prihvatila EU.

Pošto je šef srpske delegacije Jadranka Joksimović dala saglasnost, poglavlja se formalno smatraju otvorenim.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.