Srbija može da gradi Južni tok uz propise EEZ

Izvor: Beta, 17.Sep.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može da gradi Južni tok uz propise EEZ

BRISEL, 17. septembra 2014. (Beta) - Zvaničnici Evropske komisije su u sredu u Briselu stavili do znanja da Srbija može izgraditi deonicu gasovoda Južni tok i, pošto nije članica EU, ne potpada pod zakone unutrašnjeg tržišta Unije, ali će to morati da bude saglasno propisima Evropske energetske zajednice.

To je izjavila Marlene Holcner, predstavnika za štampu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, naglasivši da "bilo da je u pitanju Bugarska ili Srbija, ako one dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ruski gas, taj gas mora proći preko teritorije Evropske unije, tako da, kao u svakom poslu na evropskoj teritoriji, moraju se ispoštovati evropski zakoni".

Ona je, na pitanje novinara kako EU gleda na saopštenje ruske kompanije Gazprom da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, objasnila da se ne može sprečiti da Srbija gradi gasovod, rekavši da kad je reč o "energetskim propisima koji bi mogli biti prekršeni, to bi usledilo u kasnijoj fazi kad bi gasovod počeo da radi".

Na pitanje da li to znači da "Srbija može izgraditi infrastrukturu, ali da će to onda biti prazan skup gasovod", Marlene Holcner je uzvratila da u slučaju Srbije, ako gasovod počne da radi, "možemo posegnuti za propisima (Evropske) Energetske zajednice koji su različiti od zakona Evropske unije".

Zamoljen da kaže da li bi izgradnja gasovoda Južni tok mogla da utiče na tok pregovora Srbija-EU o članstvu, Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea je rekao da će to doći na red kad se bude odlučivalo o otvaranju poglavlja pregovora o energetici.

"To poglavlje neće moći da se zaključi sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima", ukazao je on, objasnivši da o tome odlučuju zemlje članice EU.

EU je od Bugarske zatražila da obustavi izgradnju gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji, jer je ocenjeno da je prilikom odluke da se poslovi izgradnje dodele jednoj ruskoj kompaniji, prekršen propis o transparentnim javnim nabavkama i konkursima za izvodjače radova.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.