Srbija će poštovati volju EU. Nema sankcija Rusiji

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će poštovati volju EU. Nema sankcija Rusiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom preporuka koje je EU uputila Srbiji da državnim merama ne podstiče izvoz Rusiji na štetu Unije, da će Srbija poštovati volju EU, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Foto: Tanjug, Tanja Valič

"Građani Srbije mogu da budu potpuno mirni i spokojni i da znaju da Srbija ni na koji način nije ugrožena. Nema nikave potrebe da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << daje bilo kakve dodatne subvencije na izvoz. Poštovaćemo volju EU, to je naš strateški cilj, to je nešto za šta su se ljudi u zemlji opredelili", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je međutim, naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"To je politika Republike Srbije, lično sam je predstavio još u izbornoj kampanji", rekao je premijer.

"Mi pismeno koje smo dobili iz EU shvatamo na veoma ozbiljan način i odgovorno ćemo se prema tome ponašati", rekao je Vučić i objasnio da je dokument koji je Srbiji predat nešto duža i drugačija forma od demarša, ali da ne želi da ga potcenjuje.

Očekujemo da EU održi obećanje

Premijer Srbije izjavio je da očekuje da EU održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije. "Srbija je na putu evropskih integracija ali ocekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35", rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da je u pitanju memoar koji mu je pre dva dana u Obrenovcu uručio Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji.

U tom dokumentu se Vlada Srbije obaveštava da bi bilo neophodno da se uzdržimo od vladinih mera da uvodimo bilo kakve nove izvozne podsticaje, kredite ili garancije i da na takav način koristimo državne trgovinske kompanije ili da značajno proširimo srpski udeo na rusko tržište, zamenjujući izvoz zemlalj EU.

 "EU bi to smatrala kao nefer i neprijateljsko ponašanje i to bi se smatralo drugačijim od onog kakvo je ponašanje EU u odnosu na stabilizaciju prilika Ukrajini", preneo je Vučić.

Vučić je izjavio da je još kao kandidat za predsednika Vlade govorio da je strateški put Srbije put u EU, ali da istovremeno naša zemlja želi da zadrži dobre odnose i sa Ruskom federacijom.

"Ako bi se to srušilo, onda ne bi bila poštovana volja građana."

Premijer je istakao da Srbija nema veze sa sukobima u Ukrajini, da ih nije ni izazvala ni podsticala i naglasio da je "nama i naših sukoba dosta i da želimo mir i bavimo se time."

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja se potpuno principijelno ponaša - po pitanju Ukrajine, Rusije, Bosne i Hercegovine", naglasio je Vučić i dodao da je Srbija apsolutno posvećena Evropskim vrednostima.

Vlada platila struju

Upitan da li Vlada Srbije duguje za račune za struju Vučić je odgovorio da misli da ne. ali da je bilo maloh tehničkih problema pre mesec dana i da su oni rešeni. Tokom konferncije je provereno i Vučić je novinare obavestio da je Vlada Srbije platila struju.

"Moram da priznam da jednu reč nisam razumeo “Solodarnost sa zemljama članicama." “Pa niko nas nije pitao kada su Rusiji uvodili sankcije, niti kada je Rusija uvela kontarmere. Mi koji smo samo gledali u se i u svoje kljuse, da budemo krivi i jednima i drugima", kazao je premijer.

On je govorio i o istrazi o privatizaciji NIS-a.

 “Mi smo pokrenuli istagu o privatizaciji NIS-a - kažu zvaničnici pucamo sebi u nogu, hoćemo da izvozimo u Rusiju, drugi kažu pucaćete sebi u nogu.”

Premijer je istakao da niko ne očekuje da Srbija, koja ni na koji način ne učestvuje u sukobima, neće prestati da se bavi sobom i svojim razvojem. Najveći problem je, kaže on, što primedbe zvuče groteskno jer mi ne možemo da proizvedemo dovoljno za sebe.

"Uvozimo hranu, stočarske proizvide. Želim da poručim privrdnicima da razvijaju proiuzvodnju, "da možemo da prodajemo našim građanima, da imamo naše meso."

"Ali ne možete da nešto prepakujete, eksportujete i varate i Ruse i svoju državu", rekao je oštro Vučić.

Srbija neće ostati bez hrane i neće biti gladna i ako budu proizvođači izvozili više u Rusiju.

On je izjavio da je najveći spoljnotrgovinski partner EU i da devet puta više izvezemo nego u Rusiju.

"Za šta smo mi to odgovorni, u čemu je naša krivica? Jesmo mi prodali brodove Rusiji, tenkove. Nijedan tenk, brod, avion! Tenkove imamo pa ne prodajemo. Sada treba naš seljak da ispašta", kazao je premijer i dodao:

"Nećemo brinuti ničije brige dok sam ja na čelu Vlade. Srbija poštuje sve, ali vodi računa i o svojim interesima."

Odgovarajuči na pitanja novinara Vučić je rekao da se u dokumentu koji je stigao iz EU ne spominje Er Srbija,  kao što su neki mediji pisali.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.