Sporazum EU o ograničenju plastičnog otpada

Izvor: Blic, 22.Nov.2014, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum EU o ograničenju plastičnog otpada

Evropska unija postigla je sporazum, koji se naziva istorijskim, da do 2025. smanji za tri četvrtine korišćenje milijardi plastičnih kesa za jednokratu upotrebu koje guše vode i kopno planete.

Sporazum, koji je pripremljen početkom nedelje sa Evropskim parlamentom, postigli su juče predstavnici 28 zemalja članica Unije.

"To će dozvoliti Evropi da se suoči sa ekološkim problemom", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << italijanski ministar za životnu sredinu Đan Luka Galeti, čija zemlja je aktuelni predsedavajući Unije.

Danska poslanica zelenih Margarete Auken pozdravila je "istorijski prodor" i rekla da je ovo prvi sporazum na nivou EU sa obavezujućim ciljevima za smanjenje otpada.

Zemlje koje to još nisu uradile treba da uvedu plaćanje plastičnih kesa do 31. decembra 2018, i/ili da preduzmu neophodne mere da smanje njihovu godišnju potrošnju na 90 kesa po stanovniku do 31. decembra 2019.

U 2025. godini godišnja potrošnja po stanovniku ne treba da pređe 40 kesa, dok je evropski prosek bio 178 kesa 2010. godine.

Radi se o plastičnim kesama koje se nazivaju "lakim" (debljine manje od 50 mikrona) koje se još besplatno daju u velikiom broju evropskih supermarketa.

Više od 90 odsto od oko 100 milijardi plastičnih kesa koje su na tržištu EU ulaze u tu kategoriju.

Prema Evropskoj komisiji više od osam milijardi kesa godišnje završe u divljim otpadima, guše ribe i ptice i gomilaju se u, kako stručnjaci nazivaju, "smrtonosnu supu" na površini mora i reka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.