Soroš: EU preti smrtonosni koktel

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš: EU preti smrtonosni koktel

Koktel od Bregzita, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, dok svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, smatra američki investitor Džordž Soroš.

- Nakon Bregzita EU preti smrtna opasnost - rekao je Soroš za italijanski list "Korijere dela sera".

Evropa, kako je dodao, može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani Bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon zatvaranja balkanske rute, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata.

Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

- To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će - pita se američki finansijer.

Soroš smatra i da je sporazum između EU i Turske suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder, prenosi Sputnjik.

Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, prema mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, Soroš je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.