Soros: EU će popiti smrtonosni koktel

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soros: EU će popiti smrtonosni koktel

Koktel od "bregzita“, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, kaže Džordž Soros.

Svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, izjavio je u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera“ američki investitor.

"Nakon ’bregzita‘ EU preti smrtna opasnost“, rekao je Džordž Soros za "Korijere dela seru“. On je dodao da Evropa može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani "bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon što je zatvorena balkanska maršruta, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata. Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

"To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?“, pita se američki finansijer.

Neuspešni puč u Turskoj samo će povećati neodređenost po pitanju bezbednosti. Erdogan je krenuo na primirje sa Rusijom, sa željom da postane posrednik između Rusije i Evrope, navodi se u članku.

U svakom slučaju sporazum između EU i Turske je suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama“, smatra Soros.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder. Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, po mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, investitor je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.