Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka preuzela predsedavanje EU u "osetljivom" trenutku

Slovačka preuzela od Holandije šestomesečno predsedavanje EU, verovatno u najosetljivijim trenutku u istoriji bloka, nakon što su pre nedelju dana Britanci na referendumu glasali za izlazak iz Unije.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u Bratislavi da će Slovačka, tokom predsedavanja Evropskom unijom koje je danas preuzela na šest meseci, izbegavati da se produbljuju razlike između zemaljačlanica, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čak i o migracijskoj krizi, već će naglašavati i ubrzavati primenu onih mera i politika gde vlada sloga.

Biće to prvo predsedavanje Slovačke, a 116. rotirajuće predsedavanje EU.

"Dozvolite mi da naglasim da vlada Slovačke želi da bude časni posrednik o problemu migracije, pre svega da se usredsredi na pozitivnu agendu, a iz kuhinje Evropske komisije je došlo puno pozitivnog - povratak Šengenu, pametne granice, čeka nas projekt Evropske pogranične straže. Naša je obaveza da vršimo pritisak da se to što pre implementira. U temama u kojima imamo podele, daćemo prostor za diskusiju. Nemamo interesa da se produbljuju razlike", kazao je Robert Fico na konferenciji za novinare povodom preuzimanja predsedavanja.

Dominantni problemi Bregzit i migrantska kriza

Iako će pitanje Bregizta dominirati slovačkim predsedavanjem, prioriteti Bratislave biće i jačanje ekonomije EU, unapređenje zajedničkog tržišta, rad na održivoj migrantskoj politici i angažovanje u spoljnim odnosima u kontekstu trgovinskih aranžmana i politike proširenja.

Problem da Slovačka uspešno tokom predsedavanja traga za rešenjima migracijske krize ne vidi ni šef Evropske komisije Žan Klod Junker, bez obzira na to što je Slovačko zbog obavezujućih kvota za izbeglice tužila Evropsku uniju sudu.

"Nisam imao osećaj da slovačka vlada želi da objavi rat Evropskoj komisiji. Migracija jeste komplikovan problem i za EU i za Slovačku i za same migrante koji su pogođeni. To je sukob slovačke i Evropske komisije u nekim pitanjima, ne u svim. Nema sukoba oko zaštite granica, plave karte, pametnih granica. Ne treba to precenjivati", kazao je Žan Klod Junker.

Slovački premijer kazao je da izlaz iz situacije u kojoj oko dela mera za suočavanje sa migracijskom krizom vlada sloga, a oko dela ima duboke podele, može da bude fleksibilnije posmatranje ukupnog angažovanja članica, a ne samo insisitranje na kvotama.

Slovačka je ušla u Uniju pre 12 godina sa još devet mahom bivših komunističkih zemalja iz centralne i istočne Evrope. Ta zemlja je i članica zone evra od 2009. godine.

Jedan od prvih zadataka Slovačke kao predsedavajuće EU biće organizovanje samita EU u Bratislavi 16. septembra na kome će lideri 27 članica razgovarati o budućnosti Unije posle odlaska Britanije.

Taj samit, prvi od 2010. koji će biti održan van Brisela, biće neformalan jer Britanija još nije izašla iz EU ali njen premijer nije pozvan.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.