Škoti na ulicama, traže nezavisnost /FOTO

Izvor: B92, 30.Jul.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoti na ulicama, traže nezavisnost /FOTO

Glazgov -- Nekoliko hiljada ljudi u Glazgovu je zahtevalo održavanje drugog referenduma o nezavinosti Škotske od Velike Britanije posle njene odluke da istupi iz EU.

Škotlanđani su septembra 2014. godine glasali s 55,3 odsto za ostanak u Velikoj Britaniji, ali se težnja ka nezavisnosti Škotske ponovno probudila posle britanskog referenduma od 23. juna, na kojem je s 52 odsto glasova izjasan izlazak iz EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je Škotska s 62 odsto glasala za ostanak u Uniji.

Oko 3.000 do 4.000 demonstranta prošlo je ulicama Glazgova noseći škotske zastave.Premijerka Škotske NIkola Stardžon izjavila je dan posle referenduma o Bregzitu da je pitanje održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske ponovo "na stolu".

"Ukoliko uzmemo u obzir da naši interesi ne mogu da budu zaštićeni u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, nezavisnost Škotske bi trebalo da bude jedna od mogućih opcija", rekla je ona tada.

Međutim, po poslednjoj anketi JuGov-a, u slučaju novog škotskog referenduma svega bi 47 odsto bilo za nezavisnost.

Više od polovine anketoranih smatra da je bolje živeti u Velikoj Britaniji, makar i izvan EU, nego u nezavisnoj Škotskoj, lčak i ako bi ostala članica Unije, objavljeno je danas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.