Izvor: Danas, 03.Mar.2015, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šizofrene komponente u Srbiji

LIČNI STAV - Ne mogu da se otmem utisku da prateći rad i ponaš anje vlade, kao i život u zemlji Srbiji postoji mnoštvo šizofrenih komponenti. U spoljnoj politici neograničeno zalaganje vlasti da uđemo u EU, uvedemo evropske standarde, „kapitalizam“, a s druge strane neokomunizam na delu, uvođenje zakona, ili odlaganje da to ne bude kapitalizam, beda, najniže plate onih koji stvarno rade, prosveta u haosu, deca koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ne uče pravu istoriju, more nepotrebnih fakulteta, zanimanja, neobrazovanje, forsiranje nekulture, ubijanje nauke, uništavanje zdravstva, jer se doprinosi drastično smanjuju, nepoštovanje zahteva EU da se donese valjani zakon o restituciji i konačno ispuni pravda i vrati oteto po lošem zakonu. Iskoristimo ovo napravimo nov zakon o restituciji. Lekarima i profesorima povećajmo plate pa da to liči na kapitalizam, a ne umanjujmo. To ide u prilog i borbi protiv korupcije.

Poštujmo ljudska prava, a ne ukidajmo ih, kao pravo na penziju, rad, odlazak u penziju kao i u svim zemljama Evrope, sa 63 godina žene, a 65 godina muškarci, uz radni staž od 35 godina za žene pogotovo višeg obrazovanja koje nisu mogle početi da rade pre 27. godine. Ovo što nam je doneto iza leđa bez diskusija i konsultacija kao što se donose svi zakoni, nedemokratski vodi u propast. Uvedimo prelazni period, pa ovo je tranzicija nažalost kasna, ali ne mora biti tako bolna, bar pet godina, a onda postepeno povećanje, ne uzimajmo od poljoprivrede, zaklinjući se da je ona osnova našeg ekonomskog prosperiteta. Ako ne proizvodimo kao što je sada i nemamo normalna primanja kao na zapadu, nećemo imati ni potrošnju, a to će sahraniti državu.

Tabloidizacija u kojoj se nameće da mediji napadaju vlast, a na svakom koraku suprotno, osim retkih, cenzura i mrak svih medija. Mi ne znamo šta je istina, nema transparentnosti. Vrhunac ironije našeg šizofrenog društva je crvena petokraka na jelci ispred vlade. Da li smo mi za evropske integracije i kapitalizam ili još uvek naginjemo sibirsko-golootočkim sindromima, autoritarne vlasti. Ako mi sami ne analiziramo i ne vidimo pravo stanje stvari, ova će zemlja još dugo hramati i biti teško obolela. Kada dođe do truljenja i širenja infekcije, moraju se amputirati oboleli delovi, tako kaže medicinska doktrina.

Autorka je bivša ministarka zdravlja u prelaznoj vladi 2000-2001, predsednica Udruženja za demokratiju, ljudska prava, toleranciju „Davidović Grol“

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.