Simić: EU hoće da smanji uticaj Rusije na Srbiju

Izvor: Blic, 29.Avg.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: EU hoće da smanji uticaj Rusije na Srbiju

Cilj berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu jeste namera Evropske unije da smanji uticaj Rusije na ovaj region, pre svega na Srbiju, a veliki infrastrukturni projekti koje bi podržala i finansirala EU način je da se zemlje regiona odvoje u političkom i ekonomskom smislu od Rusije, ocenjuju za Danas spoljnopolitički stručnjaci.

„Ova konferencija je napravljena da bi se smanjio uticaj vanevropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << faktora, Rusije, Kine i UAE. EU ne želi da prepušta nikome, a pre svega Rusima ovaj deo Evrope. Ukrajinska kriza to dodatno povećava“, istakao je za Danas spoljnopolitički analitičar Predrag Simić.

Prema njegovim rečima, za sada nema reakcije Rusije na traženje finansijske podrške za infrastrukturne projekte od EU, ali, kako kaže, „indikator za to će biti da li će Putin doći u oktobru u Srbiju ili ne“.

„Rusi su se već iznervirali zbog otvaranja istrage o privatizaciji NIS, a pretpostavlja da je i to bio deo evropskog pritiska. Srbija će se naći sve više na udaru Brisela, Berlina i ostalih zbog neuvođenja sankciji Rusiji, jer se ponovo prepoznaje kao mala Rusija“, zaključio je Simić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.