Siguran samo roditeljski kazan

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siguran samo roditeljski kazan

U Srbiji, 69,5 odsto mladih od 18 do 34 godina živi sa roditeljima. Novi podatak za Ginisa, jer je taj prosek u EU značajno manji i dostiže 47,9 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, ovakve zajednice nose posledice po nove naraštaje, naciju i državu.

Mladi, prema oceni neuropsihijatra dr Nevene Čalovski Hercog, žive u dečjim sobama i, iz najmlađeg perioda uskaču u bračni krevet, preskačući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << doba odrastanja, između deteta i zrele osobe.

- U Srbiji nema posla i mladi ne mogu da se odvoje od roditelja. Kod njih to stvara frustraciju, jer čemu školovanje ako ne mogu da nađu posao od kojeg će živeti - objašnjava naša sagovornica.

Ovaj fenomen dugog življenja u zajednici je, prema njenim rečima, zabrinjavajuć za psihu na više načina, jer generiše konflikte i nezadovoljstvo. Specijalista medicinske psihologije Vlajko Panović, ukazuje da je u srpskoj istoriji bilo siromaštva i života u velikim zajednicama.

Ta porodična ognjišta su, kako objašnjava, čuvala bližnje od nevolja, a iako siromašni, ljudi su bili ponosni i dostojanstveni. Mali životni prostor u kojem su mladi danas, prema njegovim rečima ugrožava mir i stavlja čoveka u životni položaj tako da je ne samo fizički ugrožen, već nema ni razvijenu ljudsku toleranciju i strpljenje.

- Mladi ne mogu intelektualno i obrazovno da se uspinju jer im se guše slobode - zaključio je dr Panović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.