Severna Irska želi referendum o nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Irska želi referendum o nezavisnosti

Posle najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita, takav zahtev čuje se i u Severnoj Irskoj.

Vicepremijer Severne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Severne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti", preneli su britanski mediji.

Na jučerašnjem referendumu, 60 odsto građana Severne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Stranka Šin Fejn godinama teži ujedinjenju Severne Irske sa Republikom Irskom.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

"Ovaj rezultat imaće važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Evropsku uniju", navodi se u saopštenju irske vlade.

Prethodno je premijerka Škotske Nikola Sturdžen izjavila da je veoma verovatno da će Škotska održati drugi referendum o nezavisnosti i poručila da će uraditi sve što je neophodno kako bi osigurala Škotskoj mesto u Evropskoj uniji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle Bregzita i Severna Irska želi referendum o nezavisnosti

Izvor: Blic, 24.Jun.2016

Posle najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita, takav zahtev čuje se i u Severnoj Irskoj...Vicepremijer Severne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Severne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju...

Nastavak na Blic...

SLEDI OBNOVA KRALJEVINE ENGLESKE? Kako su Englezi od svetske imperije dogurali do ostrvskog patrljka (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jun.2016, 11:02

Nakon što su na referendumu građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da napuste Evropsku uniju, nad ovu su se državu nadvili sivi oblaci ustavne krize...Naime, Englezi su ti koji su izglasali izlazak, dok su Škoti i Severni Irci većinom glasali da ostanu; zbog toga, prva ministarka Škotske Nikola...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.